Mısır'da Yıldönümü Gerginliği

Mısır'da Yıldönümü Gerginliği

Mısır'da anayasa reformu referandumunun 3. yıldönümünde darbe karşıtları birçok kent ve üniversitede protesto gösterileri düzenliyor. Polisle göstericiler arasında çıkan çatışmalarda beş kişi öldü.

Mısır'daki darbe karşıtları "Sokaklar bizim... Kurtuluş için hep beraber..." sloganı altında başkent Kahire, Giza, Kalyubiye, İskenderiye, Dimyat, Garbiye, Süveyş kentlerinin farklı bölgelerinde darbe yönetimini protesto ediyor.

Ayn Şems, Kahire, Hilvan, Minya, Beni Süveyf, Zegazig ve Süveyş üniversitelerinde de darbe karşıtı öğrenciler derslere girmeyerek protesto gösterileri düzenliyor.

Polis müdahalesi

Mısır polisi ülkenin merkezindeki Asyut’ta gerçekleşen gösterilere müdahale etti. Protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullanan güvenlik güçleri ile darbe karşıtları arasında kısa süreli arbedeler yaşandı.

Al Jazeera’nin bölgedeki kaynaklarına göre çok sayıda gösterici yaralandı. Bazı gençler ise gözaltına alındı. Göstericilerin ara sokaklara dağılarak protestoları sürdürdükleri belirtildi. 

7 kent, 7 üniversite

Darbeyi Red ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak hareketinin çağrısıyla 7 kent ve 7 üniversitede başlatılan gösterilerin 11 gün sürmesi bekleniyor. 

"Ağzımızı bağlamak istiyorlar", "Biz ölenlerden daha üstün değiliz" şeklinde sloganlar atan göstericiler bazı kentlerde insan zincirleri oluşturdu; darbe karşıtı gösterilerde ölenlerin ve tutukluların resimleri taşındı.

Eylemciler gösterilerde kan dökülmesinden sorumlu olan kişilerin yargılanmasını istedi.

Anayasa reformuna tepki

Mısır'da 25 Ocak devriminin ardından yönetimi Hüsnü Mübarek'ten devralan Yüksek Askeri Konsey, 19 Mart 2011'de anayasada yaptığı bazı düzenlemeleri referanduma sunmuştu. 

Bu düzenlemeler, Mısır'da devrimi gerçekleştiren ittifak arasında farklı görüşlere neden olduğu için, "devrim saflarını bölen" ilk olay olarak anılıyor.