Mısır'da Yeni Hükümet Yemin Etti

Mısır'da Yeni Hükümet Yemin Etti

Mısır'da Sisi döneminin ikinci hükümeti olan ve Başbakan Şerif İsmail başkanlığında kurulan bakanlar kurulu yemin etti.

Mısır'da yeni hükümet üyeleri, başkent Kahire'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin önünde yemin ederek görevlerine başladı. Başbakan İbrahim Mihlib'in geçen hafta istifasını sunmasının ardından oluşturulan Sisi döneminin bu ikinci hükümetinde, daha önce 36 olan bakanlık sayısı 33'e indirildi.

Yeni kabinede Kültür, Ticaret, Eğitim ve İletişim gibi bazı bakanlıklarda değişikliğe gidilirken bazı bakanlıklar ise birleştirildi. Dışişleri, İçişleri, Adalet ve Savunma gibi bakanlıklarında ise herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Geçen cumartesi günü Başbakan İbrahim Mihlib'in istifasını sunması üzerine Cumhurbaşkanı Sisi, Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Şerif İsmail'i bir hafta içinde yeni hükümeti kurmakla görevlendirmişti

Şerif İsmail kimdir?

Mısır'da 6 Temmuz 1955'de dünyaya gelen İsmail, ilkokul ve lise öğrenimin ardından 1978'de Ayn Şems Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden mezun oldu.

2013 yılında Hazım Biblavi hükümetinde Petrol Bakanı olmadan önce çeşitli görevlerde yer aldı.

Bunlardan en önemlileri, 2000-2005 tarihlerinde Petrol Bakanlığı Vekili, 2005-2007'de Mısır'ın resmi doğalgaz şirketi EGAS Yönetim Kurulu Başkanlığı, 2007-2013 yıllarında Mısır devlet petrol Şirketi GANOPE Yönetim Kurulu Başkanlığı görevleri oldu.

İsmail, 2013 yılında Mısır'da ordusunun yönetime el koyması ve seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevinden uzaklaştırılmasının ardından kurulan Biblavi hükümetinde Petrol Bakanlığı görevine geldi.

Biblavi hükümetinin Şubat 2014'te istifa etmesinin ardından İbrahim Mihlib başkanlığında kurulan hükümette Petrol Bakanlığı görevini sürdüren İsmail, son olarak Mihlib'in istifasının sunmasıyla, Cumhurbaşkanı Sisi tarafından hükümeti kurmakla görevlendirildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı