Mısır'da üniversitelere büyük yasaklar geliyor

Mısır'da üniversitelere büyük yasaklar geliyor

Yeni akademik yılın birkaç gün sonra başlayacağı Mısır'da, devlet üniversitelerinde okuyan öğrencileri birtakım yeni düzenleme ve kısıtlamalar bekliyor. Getirilen yasaklardan biri de Rabia işareti...

Mısır'da, devlet üniversitelerine yeni düzenleme ve kısıtlamalar geliyor.

Üniversite kaynaklarından alınan bilgiye göre, geçen yıl geniş çaplı protestolara sahne olan üniversitelerde, bu yıl sıkı güvenlik önlemleri kapsamında bir çok yasak ve yeni uygulamayı kapsayan çeşitli yönetmelik değişikliklerine gidildi.

"SİVİL POLİSLER FAKÜLTELERDE GÖREV YAPACAK"

Yeni düzenlemeye göre, bazı üniversitelerde kampüs içinde güvenliği, özel güvenlik şirketleri sağlayacak. Fakültelerde ayrıca sivil polisler de görev yapacak.

Siyasi içerikli yazılar içeren afişlerin asılmasına izin verilmeyecek. Söz konusu kararlara uymayan öğrencilerin eğitimlerine devam etmelerine izin verilmeyecek.

El Ezher Üniversitesi yönetmeliğinde gidilen değişikliğe göre rektör, eğitim faaliyetlerini aksatan, kampüse kesici ve delici aletle giren öğrencinin fakülte ile ilişiğinin kesilmesi kararına imza atabilecek. Kampüs içinde güvenliği, özel güvenlik şirketleri sağlayacak.

Olaylara anında müdahale edilebilmesi için polislerin kampüs yakınında konuşlanmasına imkan tanınıyor.

"KIŞKIRTANLARA CEZA VERECEĞİZ"

Ezher Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ahmed Husni, yaptığı yazılı açıklamada, yeni kararlar alındığını belirterek, "Eğitim döneminin barışçıl bir şekilde devam etmesini istiyoruz. Bu nedenle gerek öğrenci, gerekse öğretim görevlisi olsun öğrencileri gösterilere kışkırtanlar hakkında yaptırımlar uygulayacağız" ifadelerini kullandı.

Beni Süveyf Üniversitesi, cumhurbaşkanı hakkındaki yorumları "kırmızı çizgisi" olarak nitenedirerek, yazılı ya da sözlü hakaret eden öğrencilerin okuldan atılacakları uyarısında bulundu.

Hilvan ve Aynu'ş-Şems Üniversitesi de benzer kararlara imza attı.

Asyut Üniversitesi ise kampüste sivil polis bulundurulmasına karar verdi.

RABİA ARTIK YASAK

Menufiye Üniversitesi ise diğer üniversitelerdeki benzer yasakların yanı sıra darbe karşıtlarının sembolü haline gelen "Rabia" işareti yapılmasını da yasakladı.

Mısır'da 3 Temmuz 2013'de ordunun darbe yapmasının ardından üniversitelerde geniş çaplı protesto gösterileri düzenlenmiş, güvenlik güçlerinin müdahalesi ve yaşanan şiddet olayları sırasında bazı öğrenciler hayatını kaybetmiş, bir çok öğrenci de yaralanmıştı.

Mısır'da Darbe Karşıtı Öğrenciler Birliği ve Darbe Karşıtı Öğrenciler Hareketi'nden yapılan açıklamalarda, yeni akademik yılın gecikmeli olarak başlayacağı 11 Ekim'den itibaren üniversitelerde geniş katılımlı eylemler düzenleneceği duyurulmuştu.

Mısır yönetimi, üniversitelerde yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasına kısa süre kala "üniversite şiddeti" diye isimlendirdiği muhtemel öğrenci gösterilerine karşı ülke genelinde gerekli tedbirlerin alındığını açıklamıştı.

Mısır Başbakanı İbrahim Mihlib, üniversitelerde yaşanan şiddet olaylarının tekrarlanmasına izin vermeyeceklerini belirtmişti.