Mısırda Seçim Tiyatrosuna Katılım Az Oldu

Mısırda Seçim Tiyatrosuna Katılım Az Oldu

Mısır'da 14 ilde yapılan seçimlerin ilk turunda oylamaya katılım oranı yüzde 26,56 olarak gerçekleşti.

Mısır Yüsek Seçim Kurulu, ülkedeki 27 vilayetin 14'ünde yapılan seçimlerin ilk turunda oylamaya katılım oranının yüzde 26,56 olarak gerçekleştiğini duyurdu.

Mısır Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Eymen Abbas, yaptığı basın açıklamasında, ülkedeki 27 vilayetin 14’ünde yapılan seçimlerde kullanılan oyların sayım işleminin tamamlandığını, seçim sonuçlarına yapılan 11 itirazın da karara bağlandığını belirtti.

Yurt dışında 17 ve 18 Ekim'de oy kullananların sayısının 30 bin 531 olduğunu kaydeden Abbas, ülke içinde seçimlerin yapıldığı 14 ilde 27 milyon 402 bin 353 seçmen bulunduğunu ve bunlardan 7 milyon 270 bin 594'ünün oy kullandığını söyledi.

Seçimlerde kullanılan oyların 6 milyon 584 bin 128'inin geçerli, 694 bin 466'sının ise geçersiz sayıldığını ifade eden Abbas, illere göre en yüksek oy kullanma oranın yüzde 37 ile ülkenin batısındaki El-Vadi el-Cedid ilinde, en düşük katılımın ise sadece 21 oy ile Giza ilinde gerçekleştiğini belirtti.

Kesin seçim sonuçlarına göre ilk turda parti listeleri kontenjanına ayrılan 60 sandalyenin tamamını Abdulfettah es-Sisi’ye yakınlığı ile bilinen “Mısır Sevgisi İçin” koalisyonunun kazandığını aktaran Abbas, 226 koltuk için yarışan 2 bin 548 bağımsız adaydan sadece 4'ünün milletvekili olmaya hak kazandığını ve 222 koltuk için yeniden seçim yapılacağını kaydetti.

Mısır Sevgisi İçin koalisyonu, Sisi’ye yakınlığı ile bilinen eski istihbaratçı Seyf el-Yezel tarafından kuruldu. Seçim kampanyası süresince adından en fazla söz edilen ve en fazla propagandası yapılan koalisyon olarak adı öne çıkmıştı.

Mısır’ın en eski partisi olarak bilinen Vefd ve Selefi Davet Cemaati'nin siyasi kanadı Nur gibi partilerinin katıldığı seçimleri, Muhammed el-Baradey tarafından kurulan Dustur Partisi, Eymen Nur liderliğindeki Yarın Devrim Partisi, Abdulmunim Ebul Futuh liderliğindeki Güçlü Mısır Partisi gibi siyasi partiler boykot ediyor.

Seçimin ikinci turu, yurt dışında 21 ve 22 Kasım, yurt içinde ise 22 ve 23 Kasım’da başkent Kahire’nin de içinde bulunduğu diğer 13 vilayette yapılacak.

AA