Mısır'da seçim kampanyaları İhvan karşıtlığı üzerine kurulu

Mısır'da seçim kampanyaları İhvan karşıtlığı üzerine kurulu

Mısır'da cumhurbaşkanı adayı Sabbahi, Mursi'nin meşru olmadığını söylediği dönemlerde rakibi Sisi'nin Mursi rejiminin bir parçası olduğunu iddia etti

Mısır'da, cumhurbaşkanı adayı Hamdin Sabbahi, eski Savunma Bakanı ve rakibi Abdulfettah es-Sisi'nin, askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi rejiminin bir parçası olduğunu savundu.

Mısır'da bir özel televizyon kanalındaki programda konuşan Sabbahi, "Ben, 'Mursi'nin meşruiyeti düşmelidir' derken, Sisi Mursi rejiminin bir parçasıydı ve ona selam duruyordu" dedi.

Ordu-halk ilişkilerine de değinen Sabbahi, ordunun halksız hareket edemeyeceğini ifade ederek, 30 Haziran'da halkın, 3 Temmuz'da da ordunun harekete geçtiğini kaydetti.

Mursi'nin görevden uzaklaştırılmasında her şeyi ordunun yaptığı yönündeki görüşleri de reddeden Sabbahi, "Kahraman, halktı, ordu da onu destekledi. Halk canını avcunun içine alarak hareket etti ve ardından ordu da canını avcunun içine alarak meydana çıktı" ifadesini kullandı.

Kendisinin, halkın ilerlemesi için belirlediği hedefleri başkasının gerçekleştirmesinin mümkün olup olmadığı sorusunu da yanıtlayan Sabbahi, şöyle konuştu:

"Mısırlıların hayallerini, halkın içinden gelen, herkese açık, toplumun her kesimiyle ve siyasilerle ciddi diyalog kuran, tecrübeli, yetenekli, toplumsal güçlerin içinde yaşamış, eleştirilere tahammül edebilecek sabra sahip birinin yönettiği, halkın kendisine bağlı olduğu değil kendisi halka bağlı olan genç ve başarılı bir devletin gerçekleştireceğine inanıyorum."

Sabbahi, "Cumhurbaşkanı olmakta ısrarlı değilim. Hedeflerimi gerçekleştirecek birini bulsam onun yanında dururum. Benim bu hedefimi benimseyen bir aday bulsam onu desteklerim" diye konuştu.

"Rakibinizin (Sisi) bunu gerçekleştireceğini düşünmüyor musunuz" sorusuna Sabbahi, "Saygıdeğer bir ülke ve saygıdeğer bir halka yönetici olmam doğal bir sonuçtur" yanıtını verdi.

Sabbahi, sözlerini şöyle tamamladı:

"Herkes yasalara göre aday oldu ve aday olma hakkına sahip. Kararı verecek olan halktır, benim rakibim hakkında karar vermiyorum. Ben, öğrenci hareketinin çocuğuyum, meslek sahiplerinin çocuğuyum. Gazeteciler Sendikası'nda seçildim. Orta tabakanın, hüzünlü hayatın ve siyasi hareketin çocuğuyum, hapse atıldım."

Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılacağı 26-27 Mayıs'ta, eski Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi ile Kerame Partisi lideri ve Halk Akımı Platformu Başkanı Hamdin Sabbahi yarışacak.