Mısır'da Polis Şiddeti: Karakollarda 124 Ölüm

Mısır'da Polis Şiddeti: Karakollarda 124 Ölüm

Mısır'da polis şiddeti büyük bir sorun olmaya devam ediyor. Uluslararası Af Örgütü, sadece 2014 yılında gözaltında hayatını kaybeden kişilerin sayısını 124 olarak açıkladı.

Mısır'da 2014 yılında polis şiddetiyle ölenlerin sayısı 124'e yükseldi. Ülkedeki polis şiddeti karşısında sessizlik hakim.

Uluslararası Af Örgütü, Mısır'da polis nezaretinde veya polis şiddetiyle ölenlerle ilgili bir rapor yayınladı. Raporda sadece 2014 yılı içerisinde polis şiddetiyle öldürülenlerin sayısının 124'e yükseldiği belirtiliyor. Raporda bu kişilerin hepsinin polis tarafından öldürüldüğü kaydediliyor.

Raporda 2014 yılının başından bu yana birçok kişinin polis nezaretindeyken yetersiz tıbbi müdahale, işkence veya direkt olarak kurşunla öldürüldüğü belirtiliyor.

Mısır polisinin öldürdüklerinden birinin ehliyet kontrolünden kaçmaya çalışan bir minibüs şoförü olduğu, diğerinin polis tarafından vurulduktan sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden 19 yaşındaki bir genç olduğu belirtiliyor. Diğer bir kişininse, polis karakolunda polis şiddetine maruz kaldıktan sonra hayatını kaybeden biri olduğu ifade ediliyor.

AP'de yer alan haberde, sadece bu üç kişinin hikayesi anlatılıyor ve bu kişilerin haricinde 121 kişinin daha benzer nedenlerle, Mısır polisinin uyguladığı şiddet sonucu hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Bakanın Görevden Alınmasında Polis Şiddetinin De Rolü Var

Haberde, geçtiğimiz günlerde Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi'nin görevden aldığı İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim'e değiniliyor. İbrahim'in 'militanlara' karşı mücadelede yetersiz kalmanın yanı sıra, artan polis ve asker şiddetine karşı yeterli adımları atmadığı gerekçesiyle görevden alındığı iddia edildi.

Muhammed İbrahim, Sisi'nin komutasındaki Mısır ordusunun Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve İhvan iktidarına yönelik gerçekleştirdiği askeri darbenin ardından da içişleri bakanlığı görevine devam etmişti. İbrahim, darbeden bir ay sonra gerçekleşen Rabia ve Nahda meydanı katliamları sırasında içişleri bakanıydı ve katliamı gerçekleştiren güvenlik birimleri İbrahim'e bağlıydı.

Bunlar Sadece Polis Nezaretinde Ölenler

Af Örgütü'nün yayınladığı raporda belirtilen ölüm vakalarının sadece polis gözetimindeki durumunda meydana geldiği belirtiliyor.

Hapishanede bulunan mahkumların da şiddet ve işkence gördüklerine yönelik bilgiler geliyor. Mısır hapishanelerinde de bu tür ihmaller sonucunda birçok mahkumun hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Kaynak: Dünya Bülteni