Mısır'da olaylı referandum devam ediyor: Dört Şehid

Mısır'da olaylı referandum devam ediyor: Dört Şehid

Mısır'da cunta anayasasının oylandığı referanduma karşı yapılan gösterilerde en az dört kişi Şehid

Mısır’da bugün başlayan anayasa referandumunda oy verme işlemi esnasında çıkan olaylarda resmi kaynaklara göre 4 kişi hayatını kaybetti. Bağımsız kaynaklar ölü sayısının 8’e çıktığı şeklinde haberler geçiyor.
Kahire, İskenderiye, Tanta, Suveyş, Suhac, Garbiyye gibi ülkenin bütün şehirlerinde darbe karşıtı eylemler devam ediyor. El Cezire’den başka hiçbir televizyon kanalı ülkede yaşanan şiddet olaylarını ekranlara taşımıyor. Diğer televizyon kanalları Mursi’nin devrilmesinden sonraki süreçte Cezire aleyhinde karalama kampanyası başlatmıştı.
 El Arabiya ve SKY News’in Arapçası gibi bağımsız kanallar bile olayları görmezden gelerek, oy verilen yerleri göstererek güllük gülistanlık bir referandum havası veriyor.
Mısır el Hayat TV kanalı hayatını kaybeden 4 kişinin İhvan’ın kurşunlarıyla vurulduğu şeklinde altyazı geçti.
Oylamaya çoğunlukla kadınların katıldığı gözleniyor. Savunma Bakanı Sisi kadınları ve gençleri oy vermek için sandık başına gitmeye çağırmıştı.
KATILIM ORANI VE MISIRLILARIN DEMOKRASİ ANLAYIŞI
Referanduma katılım oranının daha önceki seçimlere oranla oldukça düşük olduğu ancak Mübarek dönemindeki seçimlere nazaran katılımın çok daha yüksek olduğu gözleniyor.
Darbe Karşıtı Milli Koalisyon’un referandumu boykot etmesine rağmen, halkın sandık başına gitmesinin ülkede demokrasi anlayışının yavaş yavaş oluşmaya başladığının göstergesi olduğu şeklinde yorumlar yapıyor.
Seçimleri kontrol eden yargıçlardan bazılarının halkı “hayır” demek için yönlendirdiği şeklindeki iddialar nedeniyle, bazı yargıçlar hakkında soruşturma başlatılacağı belirtildi.