Mısır'da Muhalefetten Birlik Çağrısı

Mısır'da Muhalefetten Birlik Çağrısı

Mısır’da muhalefetten birlik çağrısı | Al Jazeera Turk - Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar, Türkiye ve çevresindeki bölgeden son dakika haberleri ve analizler

Mısır’da muhalefetten birlik çağrısı | Al Jazeera Turk - Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar, Türkiye ve çevresindeki bölgeden son dakika haberleri ve analizler
“Ahmed Mahir Hareketi” olarak ta bilinen “6 Nisan Hareketi" sözcüsü Ömer Ali yaptığı açıklamada, devrim sırasında aynı çatı altında birleşen ve devrimi imar eden tüm tarafları tekrar aynı çatı altında birleşmeye çağırdı.

Ülkede durumun devrimden önceki durumdan çok daha kötü olduğunu söyleyen Ali, muhaliflerin adalet ve onurları için tekrar bir araya gelmesini istedi.

6 Nisan Hareketi sözcüsü Ali, etrafında birleşilecek beş maddeyi de şöyle sıraladı:

“Tüm muhalif grupların imza atacağı toplumsal bir sözleşme, kapsayıcı adalet, devlet kurumları arasında ilişkilerin yeniden düzenlenmesi, onurlu bir anayasa ve ülkeyi mevcut durumdan kurtaracak kriz hükümeti.”

Ülke hapishanelerinde tutuklu sayısının on binlerle ifade edildiğini söyleyen Ali, devrimi devam ettirenlerin bu siyasi tutuklular olduğunu ve fikri ayrılıklarına bakılmaksızın onların etrafında birleşilmesi gerektiğini savundu.

İhvan destek verdi

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) üyesi Ahmed Rami, devrimi tekrar sokağa taşıyacak her türlü girişimi memnuniyetle desteklediklerini söyledi.

Kendilerinin başından beri devrime sahip çıkarak mücadeleye devam ettiklerini söyleyen Rami, devrimin dördüncü yıl dönümü olan 25 Ocak tarihinden önce böylesi bir çağrının kendilerini sevindirdiğini söyledi.

İhvan üyelerinden Muhammed Süveydan ise, 6 Nisan Hareketi’nin bugün yaptığı çağrıyı kendilerinin aylardır haykırdıklarını ve halkı devrime sahip çıkmaya ve darbe yönetimini devirmeye davet ettiklerini söyledi.

Yapı ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Tarık Zımr da, sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, herkesin büyük bir sorumluluk ile ellerinden çalınan devrime ve kazanımlarına sahip çıkmasını ve baskı altına alınan halkın kurtarılmasını istedi.

6 Nisan Hareketi

6 Nisan Hareketi 2008 yılının Nisan ayında dönemin Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek aleyhine kuruldu. Siyasi çalışmalar yapan hareket, Ocak 2011’de iç çekişmeler yaşanması üzerine “6 Nisan Ahmed Mahir Hareketi” ve 6 Nisan Demokratik Hareketi” olarak ikiye ayrıldı.

6 Nisan Ahmed Mahir Hareketi, bundan bir ay önce yaptığı çağrı ile 2013 yılındaki askeri darbenin ardından yapılan seçimlerle Cumhurbaşkanı seçilen Abdulfettah Sisi’nin devrilmesi için aralıksız gösteriler düzenleneceğini duyurmuştu.

Son olarak Mısır Selefi Cephesi de, ülke genelinde yüzlerce kişinin katıldığı 'Müslüman Gençliğin ayaklanması' adı altında darbe karşıtı protestolar düzenlemişti.