Mısır'da Meydanlar Hareketlendi

Mısır'da Meydanlar Hareketlendi

Mısır'da Hüsnü Mübarek rejiminin yıkılmasıyla sonuçlanan 25 Ocak Devrimi'nin 3'üncü yılında Mısırlılar, ülke çapında stratejik öneme sahip meydanlarda toplanmaya başladı.

Mısır yönetimi, kutlamalar çerçevesinde, başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nı, askeri darbenin ardından açıklanan "yol haritasına" ve Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi'ye destek veren gruplara açtı. Meydanın girişlerine yerleştirilen elektronik kapılarda yapılan detaylı üst aramalarının ardından Mısır bayrakları ve Sisi posterleri taşıyanlar, Tahrir Meydanı'na girmeye başladı. Seyyar satıcıların meydanın dışında tutulduğu gözlenirken, muhtemel olaylara önlem olması amacıyla meydanın üzerinde askeri helikopter uçuyor.

Kadın polislerin de görev yaptığı aramalar sırasında üzerinde "Rabia" işareti bulunan tişört giyenlerin girişine izin verilmedi. Meydana milli marşların söylenmesi ve halkın eğlenmesi için bir platform kuruldu.

Feyyum'da Karun Meydanı'nda, İskenderiye'de ise El-Kaid İbrahim Camii önünde toplanan darbe yanlıları, eski Cumhurbaşkanı Cemal Abdunnasır ve Sisi'nin fotoğraflarını taşıyarak orduya destek veren sloganlar attı.

Öte yandan, İhvan ve darbe yönetimi karşıtlığıyla bilinen 6 Nisan Hareketi de devrim kutlamaları çerçevesinde, asker ve İhvan karşıtı sloganlar atarak Muhammed Mahmud Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

İskenderiye'deki darbe karşıtları ise Burcu'l Arab ve El-Hanufil bölgelerinde sabahın erken saatlerinden itibaren yürüyüş düzenledi.

Nil Deltası'nda bulunan Şarkıyye ilinde de darbe karşıtları insan zinciri eylemi düzenledi. "Rabia" işareti bulunan dövizler taşıyan eylemciler dünkü gösteriler sırasında güvenlik güçlerinin sert müdahalesi nedeniyle meydana gelen ölümleri protesto etti.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak Hareketi, Hüsnü Mübarek rejimini sona erdiren 25 Ocak devriminin 3. yıl dönümü münasebetiyle Cumartesi gününden başlayacak ve 18 gün devam edecek gösteriler düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu.