'Mısır'da işkence Artarak Sürüyor'

'Mısır'da işkence Artarak Sürüyor'

UAÖ, Kahire’de polis merkezinde üç tutuklunun ölmesini kınadı, Mısır hapishanelerinde işkencenin artarak devam ettiğini belirtti.

Af Örgütü, yayınladığı açıklamada sadece Kahire’deki Matariye Polis Merkezi’nde en az dokuz mahkumun öldüğünü ama ölümlerle ilgili hiçbir ciddi soruşturmanın yapılmadığını ve sorumluların sorgulanmadığını dile getirdi. 
Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Müdürü Yardımcısı Hasibe Hac Sahravi, bazı ölümlerin adli tıp raporlarında yer aldığını ve Mısır yönetiminin polis merkezlerindeki yaygın işkenceleri uzun süre gizleyemeyeceği söyledi.
Kahire’de savcı geçen hafta bir avukatın Matariye Polis Merkezi’nde işkence sonucu öldürülmesiyle suçlanan iki polis yetkilisinin tahkikat için dört gün gözaltında tutulmasına karar vermişti.
Mısır’da darbe karşıtı aktivistler adı geçen polis merkezinde geçen hafta üç kişinin işkence sonucu hayatını kaybettiğini belirtti.
İnsan Hakları İzleme Örgütü Ocak ayında yaptığı açıklamada geçen yıl çok sayıda Mısırlının gözaltında ya da hapisteyken hayatını kaybettiğini belirterek bağımsız soruşturma yürütülmesi çağrısı yapmıştı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Mısır raporunda tutuklulara uygulanan "insanlık dışı" muamelelere yer verilmişti. Rapora göre, çok sayıda kişi, son derece sağlıksız koşullarda, küçük hücrelere doldurularak tutukluluk merkezlerinde ölüme terk edildi.
Raporda, bazı tutukluların işkenceye uğradıkları ve ardından da tıbbi müdahale yapılmadığı için öldükleri ancak bu ölümlere ilişkin soruşturma açılmadığı kaydedilmişti.
Raporda, tutuklulara işkence edilmesinin yanı sıra kalp rahatsızlığı olanlar ya da kanser gibi ciddi tıbbi yardıma ihtiyacı olan hastaların da hastaneye gitmelerinin engellendiği ve kalabalık hücreler nedeniyle bu kişilerin sağlık durumlarının daha da kötüleştiği vurgulanmıştı.

AA