Mısır'da En Büyük Dava Ertelendi

Mısır'da En Büyük Dava Ertelendi

Darbe yönetiminin 'terör örgütü' ilan ettiği Müslüman Kardeşler'in yargılandığı ülke tarihinin en büyük davası Pazartesi'ye ertelendi. Teşkilatın lideri Muhammed Bedii'nin de dahil olduğu 1200 sanık, Minye'de yeniden hakim karşısına çıkacak.

Bedii ve 545 sanık Pazartesi günü, geri kalanlar ise Salı günü yargılanacak. Bu dava 3 Temmuz 2013 darbesinden sonra tek seferde en fazla sanığın yargılandığı dava olma özelliğini taşıyor.

Yargılananlar arsında Müslüman Kardeşler Teşkilatı lideri Muhammed Bedii de var.

Dava Minye Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Davada sanıklara ‘ Şiddet olaylarına karışma, kişilere ve kamu malına saldırı’ suçlaması yapılıyor.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı liderlerinin başka bir çok davadaki yargılanmaları ise devam ediyor. Davaların çoğunda Müslüman Kardeşler liderlerine ‘şiddete teşvik’ suçlaması yöneltiliyor.

Müslüman Kardeşler kökenli eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin 3 Temmuz 2013'teki sivil destekli askeri bir darbeyle görevinden uzaklaştırılmasının ardından Müslüman Kardeşler mensuplarına yönelik baskı ve tutuklamalar artmıştı.

Darbenin ardından Rabia ve Nahda meydanlarında eylemlerine devam eden darbe karşıtlarına yönelik 14 Ağustos'ta Mısır güvenlik güçlerinin gerçekleştirdiği operasyonda çok sayıda kişi ölmüştü.

Rabia Meydanı’nın dağıtılmasının ardından aralarında Müslüman Kardeşler liderlerinin de bulunduğu binlerce darbe karşıtı gözaltına alınmıştı.

Geçen hafta Mısırlı askeri yetkililer AFP’ye darbeden bu yana 16 bin kişinin tutuklandığını söylemişti. Darbe karşıtları ise tutuklu sayısının 20 bini geçtiğini söylüyor.

Güvenlik kaynakları Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın üst ve orta düzey liderlerinden yaklaşık 3 bin kişinin tutuklu olduğunu açıkladı.

Mısır hapishanelerinde ayrıca yüzlerce kadın tutuklu da bulunuyor. 

Kaynak: Al Jazeera