Mısır'da direnişin yeni adresi: Ezher

Mısır'da direnişin yeni adresi: Ezher

Mısır'ın başkenti Kahire'deki Ezher Üniversitesi, son dönemde artarak devam eden darbe karşıtı öğrenci gösterileri sebebiyle direnişin yeni adresi olarak gösteriliyor.

Mısır'ın başkenti Kahire'deki Ezher Üniversitesi ile Rabiatül Adeviyye Meydanı'nda düzenlenen gösteriler ile güvenlik güçlerinin tutumu ve protestoların basında ele alınışının benzerlik taşıdığına dikkat çekiliyor. Basında, gösterici öğrenciler sürekli olarak "şiddete teşvik etmek ve ülkeyi yangın yerine çevirmekle" itham ediliyor ve vatandaşları korkutan silahlı kişiler olarak tanımlanıyor.

Ezher Üniversitesi Öğrenci Birliği Sözcüsü Ahmed Adil, bünyesinde 14 fakülte olan Ezher Üniversitesi'nde düzenlenen gösterilere katılanların sayısının, Rabiatül Adeviyye Meydanı'ndaki göstericilerin sayısına yakın olduğunu ve bu nedenle güvenlik güçlerinin yoğun müdahalesine maruz kaldıklarını belirtiyor.

Rabiatül Adeviyye Meydanı ile üniversitenin yakın oluşunun da göstericilere örnek olduğunu vurgulayan Adil şöyle konuştu:

"Üniversite kampüsü, gösteri yapabileceğimiz meşru alanımızdır. Güvenlik güçlerinin müdahalesine aldırmayacak ve Rabiatül Adeviyye ve En-Nahda meydanlarındaki olaylarda ölenler ile tutuklanan öğretmen ve öğrencilerin haklarını savunmaya devam edeceğiz. Güvenliğin olduğu bir yerde eğitim görmek istiyoruz. Bu durum artık tahammül seviyesini aştı."

Ezher Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ezherli Alimler Cephesi Genel Sekreteri Yahya İsmail ise Ezher'in bir cami ve eğitim mekanından öte Mısır halkının vicdanını temsil ettiğine işaret ederek, "Şu an kampüs içinde düşünce ve görüşlerini ifade etmek isteyen öğrencilerin hakları çiğneniyor. Hükümet hiç bir aykırı ses duymaya tahammül edemiyor. Rabiatül Adeviyye Meydanı'na da bu yüzden müdahale edilmişti ancak işin içinde öğrenciler olduğu için Ezher'e yapılan müdahale, durumu daha dramatik hale getiriyor" diye konuştu.

Mısır'da askeri yönetim ve Müslüman Kardeşler (İhvan) karşıtı üçüncü yolu temsil eden Devrimciler Cephesi üyesi Muhammed el-Kassas da ilerleyen günlerde Ezher Üniversitesi'ndeki gösterilerin artarak devam edeceği öngörüsünde bulundu.

Kassas, "Ezher ve diğer üniversitelerdeki genel görüntü, hükümetin öğrencileri anlamaya ve taleplerini yerine getirmeye niyetli olmadığını gösteriyor" ifadesini kullandı.

"Sabah 7 Hareketi"nden Ezherli öğrencilere destek

Öte yandan Süveyş kentinde düzenlenen gösteriye katılan Sabah 7 Hareketi üyesi genç kızlar, güvenlik güçlerinin Ezher Üniversitesi öğrencilerine müdahalelerini kınadı. Göstericiler, tutuklu öğrencilerin serbest bırakılmasını talep etti.

Darbe karşıtı sloganların atıldığı gösteride, "Rabia" işaretinin bulunduğu dövizler taşındı.

AA muhabirirne konuşan göstericiler, ülkedeki hukuksuzluğun son bulması yönündeki taleplerini dile getirmek için sokaklara inmeye devam edeceklerini ve korkmadıklarını belirttiler.

Ezher Üniversitesi'ndeki darbe karşıtı öğrenciler, hafta başından bu yana düzenledikleri gösterilerde polisin sert müdahalesi ile karşılaşıyor.