Mısır'da darbe karşıtı gözaltılarda gelişme

Mısır'da darbe karşıtı gözaltılarda gelişme

Mısır'da darbe karşıtı gözaltılarda gelişme

Mısır'da "izinsiz gösteri düzenlemek" suçlamasıyla gözaltına alınan darbe karşıtı 37 öğrencinin serbest bırakılacağı bildirildi.

Mısır Başsavcılığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ocak ayında Kahire Üniversitesi çevresinde meydana gelen "şiddet olaylarına karışmak ve izinsiz gösteri düzenlemek" suçundan gözaltına alınan 37 öğrencinin serbest bırakılmasına karar verildiği belirtildi.

Öğrencilerin ne zaman serbest bırakılacağına ilişkin bilgi verilmedi.

Başsavcılık dün de "okul hayatına devam etmesi için" benzer suçlardan gözaltına alınan darbe karşıtı 116 öğrencinin serbest bırakılmasına karar verdiğini duyurmuştu.

- "1190 öğrenci gözaltında"

Öte yandan "Özgür Öğrenciler Gözlemevi" adlı sivil toplum kuruluşundan yapılan yazılı açıklamada, Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından bin 815 öğrencinin gözaltına alındığını, bunlardan 625'inin serbest bırakıldığı ve bin 190 öğrencinin ise hala gözaltında bulunduğu kaydedildi.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Hani Abdullatif ise yaptığı açıklamada, gözaltındaki öğrenci sayısına ilişkin net rakam veremeyeceğini, bu konuda resmi bir istatistik olmadığını ifade etti.

Abdullatif, Başsavcılığın gözaltındaki öğrencilere ilişkin "bazılarını serbest bırakmak, bazılarının da tutukluluk sürelerini uzatmak" için çalışmalar yaptığını bu nedenle kesin rakamın verilemediğini dile getirdi.

Mısır'da 3 Temmuz 2013'te ordunun yönetime el koymasının ardından birçok şehirde darbe karşıtı gösteriler düzenlenmiş, bu eylemlere katılan binlerce kişi "gösteri yasasına muhalefet ve izinsiz gösteri yapmak" gibi suçlamalarla gözaltına alınmıştı.

 

(AA)