Mısır'da 53 Muhalife 'Ayaklanmaları Kışkırtma' Hapsi

Mısır'da 53 Muhalife 'Ayaklanmaları Kışkırtma' Hapsi

Mısır'da insan hakları ihlalleri devam ediyor. Son olarak 53 muhalif 'ayaklanmaları kışkırtıyor' diye mahkum edildi.

Mısır'da bir mahkeme Şarkiye ilinde 53 muhalife 'ayaklanmaları kışkırtma' gerekçesiyle mahkum etti.
Konuyla ilgili açıklama yapan yetkililer, 53 muhalifin iki ile beş yıl arasında değişen hapis cezası aldığını, 22 kişininse serbest bırakıldığını bildirdi. Davanın temyiz mahkemesine gideceğini de belirtiliyor.
Savcı "terör grubuna katılarak" şiddete teşvik, ordu, polis, devlet kurumlarına karşı gösteri, "milli birlik ve toplumsal barışı zarar" gibi konularda 75 kişi hakkında soruşturma başlatmıştı.
Mısır'a geçtiğmiz günlerde İngiltere, İtalya ve Avrupa Parlamentosu'ndan insan hakları ile ilgili tepkiler gelmişti. Özellikle İtalyan öğrenci Giulio Regeni'nin Mısır'da kaybolduktan sonra ölü olarak bulunması ve ölümünde rejim şüphesi bu tepkileri daha da arttırmıştı.
New York Times gazetesinde yer alan bir haber analizde, Giulio Regeni'nin cinayetiyle ilgili soruşturmanın derinleştiği ve iki ülke arasında krize sebep olduğu belirtiliyor. Mısır'da işkence hadiselerinin sık sık yaşandığı ülke olması, Mısır'a uluslararası baskıları daha da arttırmış durumda.
Cambridge Üniversitesi'nde öğrenci olan Giulio Regeni'nin özellikle Mısır'da işçi hareketlerini araştırması ve İhvan üyeleriyle telefon görüşmelerinin olması, kaçırılmada rejime dair şüpheleri daha da arttırıyor.