"Mısır'a Çağrı Yapın"

"Mısır'a Çağrı Yapın"

Muhammed Sultan, ABD Kongresi'ne seslenerek, "Mısır hükümetine çağrıda bulunarak yaptıkları zulümlerden sorumlu tutulacaklarını söylemenizi istiyorum" dedi.

Mısır'daki askeri darbe sonrasında tutuklanan ve bir yıldan uzun süre açlık grevi yapan aktivist Muhammed Sultan, ABD Kongresi'ne seslenerek, "Mısır hükümetine çağrıda bulunarak yaptıkları zulümlerden sorumlu tutulacaklarını söylemenizi istiyorum" dedi.

Mısır'da 400 gün sürdürdüğü açlık grevinden sonra tutuklu bulunduğu hapishaneden mayıs ayında serbest bırakılan ve ABD'ye gönderilen Mısır asıllı Amerikan vatandaşı Sultan, Kongre'nin Tom Lantos İnsan Hakları Komisyonu'ndaki oturuma katılarak, darbeyle iktidar koltuğuna oturan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin yönetiminde Mısır'da yaşanan dramı anlattı.

Açlık grevini "baskı ve radikalleşmeye direnmek için bir çıkış yolu" olarak tanımlayan, babası da Mısır'da tutuklandıktan sonra idam cezasına çarptırılan Sultan, "Sisi yönetimi, yaptığı zulümler karşılığında bedel ödemek zorunda kalmadığı için her şekilde baskı uygulamaya devam ediyor" dedi.

Sultan, Sisi hükümetinin, yaptığı zulümlerle Hüsnü Mübarek dönemindeki "diktatörlüğü arattığını", Mısır'da yaşanan insanlık dramının her geçen gün daha da çekilmez hale geldiğini, hükümetin halka karşı en sert biçimde cezalar uyguladığını söyledi.

- "Mısır'a çağrı yapın"

Mısır yönetiminin halka yaptığı "zorbalıklara" ABD'nin sessiz kalmaması gerektiğini anlatan Sultan, Mısır'a yardım verilmesi için Sisi yönetiminden tüm tutukluları serbest bırakmasını talep eden bir yasa tasarısının geçirilmesi için Kongre üyelerine çağrı yaptı.

Sultan, Washington yönetiminin Mısır'a yaptığı mali ve askeri yardımlara işaret ederek, "Mısır hükümetine çağrıda bulunarak yaptıkları zulümlerden sorumlu tutulacaklarını söylemenizi istiyorum" diye konuştu. Sultan, ABD yönetiminin bu konuda sorumluluk almasını istedi.

Kongre'deki oturumda konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Demokrasi ve İnsan Haklarından Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Tom Malinowski ise Mısır'a yapılan Amerikan yardımının sorgulanmasına neden olan ve Vermont Senatörü Patrick Leahy'nin adıyla anılan bir yasaya atıf yaparak, yasanın insan hakları ihlalleri yapan yabancı ülke güvenlik güçlerine yardım edilmesine, elde kanıt varsa, izin vermediğini hatırlattı.

Malinowski, "Mısır için bunu uyguluyoruz. Bu yasanın Mısır güvenlik araçlarının bazı bölümlerine, özellikle de polis ve İçişleri Bakanlığı'na yardım gönderme kabiliyetimize ciddi etkisi oldu" ifadesini kullandı.

Bu arada, Washington, nisan ayında Mısır'a her yıl gönderilen 1,3 milyar dolarlık askeri yardımı serbest bırakmıştı.

AA