Mısır ve Suud BM'de Türkiye aleyhinde kulis yapmış

Mısır ve Suud BM'de Türkiye aleyhinde kulis yapmış

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne seçilememesinin arkasında Mısır ve Suudi Arabistanîn Türkiye aleyhinde yaptığı çalışmalrın etkili olduğu iddia ediliyor

Newsweek, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne seçilememesinin arkasında Mısır ve Suudi Arabistan başta olmak üzere bazı ülkelerin Türkiye'ye karşı yürüttüğü kampanya olduğunu iddia etti.

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne seçilememesinin ardında Suudi Arabistan ve Mısır’ın olduğu iddia edildi.

Newsweek’in haberine göre, 132 oy alan İspanya’ya karşı 60 oyla kaybeden Türkiye’nin kaybetmesi için Suudi Arabistan ve Mısır yoğun bir çalışma yürüttü.

Newsweek’e konuşan ismi açıklanmayan bir diplomat, sonucun açıklanmasının ardından, “Bu çok şaşırtıcı çünkü birkaç gün önce Türkiye’nin 160 ülkeden destek mektubu aldığını öğrendim” sözleriyle Türkiye’nin oylamada kazanmasının beklendiğini ifade etti.

Dergiye konuşan kaynaklar, New York’ta bulunan Waldorf Astoria Oteli’nde Çarşamba akşamı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ev sahipliğini yaptığı davette, diplomatların Türkiye’nin kazanmasına kesin gözüyle baktığını söyledi.

Ne var ki, iddialara göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Müslüman Kardeşlere desteğine sinirlenen Mısır ve Suudi Arabistan son günlerde, Türkiye’nin seçilmemesi için yoğun bir çalışma başlattı. Dergi, İran ve Suriye’nin yanı sıra birkaç ülkenin daha Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı açıklamalarından rahatsız olduğu belirtirken, Batılı ülkelerden bir kısmının “Türkiye’nin Suriye’de IŞİD’le savaşan Kürtleri hedef aldığı” yönündeki haberlerden endişe duyduğunu kaydetti. Yunanistan’ın da Türkiye’nin BMGK’ya seçilmemesi için çalışmalar yaptığı da iddialar arasında.

TÜRKİYE'NİN TEPKİSİ

BMGK seçimlerini değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "Bugün ilkesel duruşumuzdan dolayı rahatsız olanlar olabilir. Biz oy kaygısıyla bazı ilkemizden, tutumumuzdan, duruşumuzdan da vazgeçemeyiz. Bizden beklentisi olan ülkelerin sesi ve vicdanı olmaya devam edeceğiz. Biz isterdik ki BMGK'da 9 oyu yakalayalım ve Filistin'li kardeşlerimizi rahatlatalım ama bunun da maalesef göz önünde tutulmadığı görülüyor bazı ülkeler tarafından" dedi.