Mısır ve Sudan arasında stratejik ortaklık

Mısır ve Sudan arasında stratejik ortaklık

Mısır ve Sudan arasında stratejik ortaklık

udan Devlet Başkanı Ömer El Beşir, Mısır’a dün resmi bir ziyarette bulundu. Görüşmelerin ardından Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi ve Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir arasında ortak basın toplantısı düzenlendi.

İki lider basın toplantısında Mısır ve Sudan arasındaki ikili ilişkilerin çok sağlam temellere oturtulduğunu ve stratejik ortaklığa doğru gidildiğini vurguladı.

İlişkilerde gelinen noktayı Beşir, “rüzgar ve fırtınanın sarsamayacağı sağlam bir bina” şeklindeki niteledi. Zirvede “Halayib ve Şelatin Krizi” gibi iki ülkeyi bazen savaşın eşiğine getiren ihtilaflı konuların gündeme gelmediği belirtildi.

Ömer el Beşir, iki ülke kazanımlarının paylaşılmasını zorlaştıran bürokratik engellerin ortadan kaldırılması konusunda görüş birliğine varıldığına işaret ederek, stratejik ortaklık komisyonunun bakanlar seviyesinden cumhurbaşkanlığı seviyesine çıkarıldığını dile getirdi. Beşir, komisyonun Kahire ve Hartum’da dönüşümlü olarak toplanacağını da ekledi.

Mısır ve Sudan halklarına iki ülke arasında dört özgürlük alanı açılmasının kararlaştırıldığına değinen el Beşir, bunların serbest dolaşım, oturum, çalışma ve gayrimenkul alımı olduğunu belirtti.

Kahire dört özgürlük antlaşmasındaki bazı maddelerin değiştirilmesini talep etmiş, Sudan yönetimi ise, bu Kahire’yi antlaşmayı engellemeye yönelik tutumlar takınmakla suçlamıştı.

Sisi ise, iki ülke yönetimleri arasında ikili ilişkilerin özellikle sanayi, ticaret ve ekonomi alanlarında geliştirilmesi konusunda ortak bir iradenin oluştuğunu ifade etti.

Mübarek döneminde ciddi krizler yaşanan Mısır – Sudan ilişkilerinin tekrar normalleşmesi ve stratejik ortaklığa doğru ilerlemesi hem Sisi ve hem de uluslararası arenada ciddi sorunlar yaşayan Ömer el Beşir yönetimi için önemli.

Askeri müdahalenin ardından Mısır yönetimi, Sudan’ı Müslüman Kardeşler’i desteklemekle suçlamıştı. Hartum ise Kahire’yi Sudan muhalefetine kucak açmakla suçlamaktaydı.

1954’e kadar Sudan, Mısır’ın bir parçasıydı. 1954 yılında Cemal Abdunnasır ve arkadaşlarının Muhammed Necib’i devirmelerinin ardından Sudan Mısır’dan koptu ve bağımsız bir devlet oldu.