Mısır Süveyş Kanalı'na paralel kanal açıyor

Mısır Süveyş Kanalı'na paralel kanal açıyor

Kızıldeniz'i Akdeniz ile bağlayan Süveyş Kanalı'nın orta kesimlerinde 35 kilometre uzunluğunda yeni deniz geçidi kazılacak

Mısır hükümeti, Süveyş Kanalı'na paralel olacak yeni bir kanal açmak için tüm imkanlarını seferber etti.

Proje kapsamında, Kızıldeniz'i Akdeniz ile bağlayan Süveyş kanalının orta kesimlerinde 35 kilometre uzunluğunda yeni deniz geçidi açılacak. Kanalın, Kızıldeniz ve Akdeniz tarafındaki bölümleri de çift yönlü gidiş-geliş imkanına sahip olacak şekilde genişletilecek ve derinleştirilecek.

Süveyş Kanalı’nın işletmesinden sorumlu kurumun başkanı Mohab Mamish, hükümetin bu proje ile Süveyş Kanalı'ndan elde edilen gelirin 2023 yılında yüzde 259 artmasını ve 2 milyon vatandaşa yeni iş firsatı sağlanılmasını hedeflediğini söyledi.

Söz konusu proje, Mısır’a yılda yaklaşık 5 milyar dolar gelir getiren Süveyş Kanalı'ndan geçecek olan gemi sayısını 49'dan 97'ye çıkarmaya ve gemilerin kanal üzerinden geçiş süresini 11 saatten 3 saate düşürmeye katkıda bulunacağı ifade ediliyor

SİSİ: KANALIN 3 YILDA DEĞİL, 1 YILDA BİTİRİLMESİ GEREKİYOR

Cumhurbaşkanı Abdülfettah El-Sisi, İsmailiye'de düzenlenen temel atma töreninde yaptığı konuşmada, projedeki kazı çalışmalarının bir kısmının silahlı kuvvetler tarafından bir kısmının da taşeron firmalarca gerçekleştirileceğini, ancak bunun da güvenlik nedeniyle ordu tarafından kontrol edileceğini kaydetti. 

Daha önce üç yıl olarak planlanan projenin bir yılda bitirilmesi gerektiğini ifade eden Sisi, Silahlı Kuvvetler'in projeyi 1 yılda tamamlayabileceğine inandığını söyledi. Sisi, bu konuda orduya gerekli talimatları verdiğini aktardı.

Proje çerçevesinde, 6 yeni tünel yapılacağını açıklayan Sisi, bunlardan birinden demiryolu geçişinin sağlanacağını belirtti. 

Yeni kanalın kazı maliyeti 2 milyar, tünellerin kurma maliyeti de 2,2 milyar dolar olmak üzere toplam proje bedelinin 4,2 milyar dolar olduğunu aktaran Sisi, projenin tam Mısır parasıyla yapılması gerektiğini vurgulayarak, projenin finansmanı milli bankalar ve Mısırlılara satılacak tahviller aracılığıyla sağlanacağını dile getirdi.