Mısır Ordusu, Göstericilere Karşı Alarmda

Mısır Ordusu, Göstericilere Karşı Alarmda

Kralı Selman'ın Kahire ziyaretinden sonra Mısır'a ait olan Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan'a verilmesine tepkiler devam ediyor. Mısır ordusu, bugün başlaması ve tüm hafta boyunca sürmesi beklenen gösterilere karşı kırmızı alarm verdi; ordu güç

Mısır'da Suudi Arabistan'a verilen ada protestoları büyüyor. Mısır ordusu, hafta sonundan bu yana çağrıları yapılan ve bugün başlayacak olan protestolara karşı ordu gücünü ülke geneline dağıttı. Başkent Kahire ile büyük şehirlerde tüm meydanlar, zırhlı araçlar eşliğindeki askerler tarafından kontrol altına alındı.

Mısır ordu sözcüsü "Askerlerimiz, önemli meydanlarda ve kamu kurum binalarının önünde tedbirler alıyor. Alarm durumundayız" açıklamasında bulundu

MUHALİFLERDEN GÖSTERİ AÇIKLAMASI

Mısır'da 'Sina Yarımadası'nın Kurtuluşu' kutlanırken, başta İhvan olmak üzere çok sayıda muhalif hareket Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan'a verilmesine tepki amacıyla gösteri düzenleyecek. Gösterilere katılacağını duyuran 6 Nisan, Devrimci Sosyalistler de Mısırlıları Sisi rejiminin politikalarına karşı durmaya çağırdı.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) yetkililerinden Muhammed el-Biltaci de Akreb Hapishanesi'nden yayınladığı mesajda, "Tiran ve Sanafir adalarından feragat etmenin, Mısır toprağından ya da ülkenin egemenliğinden feragat etmenin ve tarihin önemli bir kısmını silmenin ötesinde bir anlam taşıdığını" ifade etti. Adaların Suudi Arabistan'a bırakılmasını "utanç" ve "ihanet" olarak tanımlayan Biltaci, ne kadar referandum yapılırsa yapılsın hiç kimse, parlamento ya da neslin toprakları devretme hakkına sahip olmadığını vurguladı.

Güçlü Mısır Partisi lideri Abdulmunim Ebu'l- Futuh, dün yaptığı yazılı açıklamada, "Bitmek bilmeyen suçları, Mısırlıların kanına ihanet etmesi, yolsuzlukları, başarısızlıkları, neden olduğu ekonomik çöküş, özgürlükleri kısıtlaması, siyaset kapısını kapatması, ülkenin servetini heba etmesi, onurlu insanlarla savaş halinde olması, İsrail ile yakınlaşması ve stratejik ortak olarak kabul etmesi, yoksulluğu artırması, kayırmacılığın had safhada olması, cezaevlerinde on binlerce tutuklu bulunması, binlerce kişinin işkence görmesi ve adaletin olmaması" nedeniyle Sisi'nin görevi bırakması gerektiğini ifade etmişti.

267 MUHALİF TUTUKLANDI

Güvelik makamlarının bugün beklenen gösteriler nedeniyle aldığı tedbirler kapsamında, Cumartesi günü muhaliflere ait adreslere baskın hamlesi düzenledi. Baskınlarda az 267 muhalif tutuklandı. Öte yandan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, 'Sina Yarımadası'nın Kurtuluşu' yıl dönümü münasebetiyle halka seslenirken, şahsına yönelik muhalif söylemlere karşı "Mısırlıların kendisine yüklediği görevi" yerine getirmeye devam edeceğini söyledi.

Sisi, devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında, "Bazı insanların ülkenin güvenlik ve istikrarını bozmaya çalıştığını görüyorum. Mısır halkına şunu söylemek isterim ki bizim sorumluluğumuz güvenlik ve istikrarı korumaktır. Bu, Mısır silahlı kuvvetlerinin, polisin ve devletin görevidir" dedi.

Mısır halkını, Cumhurbaşkanlığı da dahil olmak üzere devlet kurumlarını korumaya çağıran Sisi, "Devlet kurumları yeniden yapılandırıldı. Anayasa, parlamento, hükümet ve cumhurbaşkanlığını korumamız gerekiyor. Bu kurumların bekası devletin bekası demektir. Bu kurumlara zarar vermeye çalışanlar var. Ben şer odaklarının kimler olduğunu biliyorum" diye konuştu.

Ülkede yaşanan ekonomik krizle ilgili olarak Sisi, doların Mısır Cüneyhi karşısında yükselişinin devam edebileceğini belirtti ve ordu ile hükümete, fiyatların yükselmesinin önüne geçmek için çaba sarf etme çağrısı yaptı.

Kızıldeniz sınırlarının yeniden belirlenmesi ile ilgili anlaşma geçtiğimiz hafta Kahire’deki İttihadiyye Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi’nin katıldığı törende imzalanmıştı.

İKİ ADA 66 YILDIR MISIR’IN HİMAYESİNDEYDİ

Suudi Arabistan'ın eski Kralı Abdulaziz el-Suud, 1950 yılında Sanafir ve Tiran adalarının güvenliğinin sağlanması için Mısır’ın himayesine girmesini Mısır yönetiminden talep etmişti. Iki ada 66 yıldır Mısır’ın himayesindeydi. Adaların Suudi Arabistan kraliyet ailesine ait olduğu belirtiliyor.