Mısır İle Suud Arasında  Yeni Anlaşma

Mısır İle Suud Arasında Yeni Anlaşma

Mısır ile Suudi Arabistan imzalanan Kahire Deklerasyonu'nda Suriye konusunda işbirliği kararı alındı. Anlaşma gereğince, ayrıca iki ülk ortak Arap Gücü Ordusu'nun kurulmasının öncülüğünü yapacak

Mısır ile Suudi Arabistan arasında çeşitli anlaşmaları ve işbirliğini içeren Kahire Deklerasyonu'nu dün imzaladı. İki ülke arasında imzalanan deklerasyonda ortak bir Arap Gücü Ordusu kurulması çalışmalarının birlikte yürütülmesi de yer alıyor. Bunun için 27 Ağustos'ta Kahire'de Arap ülkelerinin Dışişleri ile Savunma Bakanları'nın katılacağı bir toplantı yapılacak. 

Perşembe günü Kahire'ye gelen Suudi Savunma Bakanı Prens Muhammed Salman Bin Abdulaziz, Mısır'ın darbeci Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile görüştü. Görüşme sonrasında iki ülke arasında önemli anlaşmaları ve işbirliğini içeren Kahire Deklerasyonu imzalandı. 

İkili arasında yapılan görüşmeden sonra Sisi'nin basın ofisinden konuyla ilgili bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Arap dünyasını yakından ilgilendiren kararlar alındığı belirtildi. Bölgedeki büyük tehditler nedeniyle iki ülkenin birbirine ihtiyaç duyduğunu belirtilen açıklamada, iki ülkenin Arap dünyasını ilgilendiren konularda sürekli birlikte hareket edeceği ifade edildi.
SURİYE KONUSU
Yapılan anlaşmada yaklaşık beş yıldır iç savaşın yaşandığı Suriye konusunda da ortak hareket etme kararı alındı. Suudi Arabistan'ın, Suriye'de Beşar Esad yönetimine karşı muhalifleri desteklediği biliniyor.
ARAP GÜCÜ ORDUSU İÇİN TOPLANTI

Açıklamada, iki liderin, orak bir Arap Gücü Ordusu'nun kurulması için de birlikte çalışma kararı aldığı belirtildi. Bu kapsamda 27 Ağustos'ta Kahire'de bir toplantı yapılması kararlaştırıldı. Toplantıya bütün Arap ülkelerinin savunma ve dışişleri bakanları davet edilecek.
ULAŞIM VE ENERJİ SEKTÖRÜNDE ANLAŞMALAR

Açıklamada ayrıca, Kahire Deklerasyonu'yla iki ülke arasında ulaştırma ve enerji sektörlerinde işbirliği anlaşmaları imzalandığı belirtildi.
Mısır, Suudi Arabistan'ın Yemen'deki Husilere karşı oluşturduğu koalisyonun üyelerinden biri.