Mısır, Gazze sınırında yüzlerce evi yıkıyor

Mısır, Gazze sınırında yüzlerce evi yıkıyor

Mısır Ordusu Sina'da yüzlerce evi yıkıyor, Gazze sınırı askeri tampon bölgesi ilan edildi

Mısır, radikal unsurların girişini ve silah kaçakçılığını engelleme iddiasıyla Gazze Şeridi sınırında tampon bölge oluşturmak için düğmeye bastı. 500 yüz metre genişliğinde planlanan alan için bölgede bulunan evlerin yıkımına başlandı. Kuzey Sina Valisi Abdülfettah Hathur, evleri sınır bölgesinde bulunan vatandaşlara evlerini terk etmeleri karşılığında tazminat vaadinde bulundu.

Hathur, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Boşaltılması gereken evler Gazze şeridi ile Refah şehri arasında 500 metre mesafesinde bulunuyor. Toplam sayısı 680 olan bu evlerin 200'ü içinde Gazzeye uzanan tünel çıkışları bulunduğu nedeniyle daha önce yıkılmıştır' şeklinde konuştu.

Evlerini terk edecek ailelere kendilerine geçici konut sağlayabilmek için 3 ay boyunca 900 poundluk (126 dolar) aylık verileceğini ifade eden Hathur, 'bundan sonra bu ailelere terk ettiği evlerin karşılığında tazminat da vereceğiz. Evlerinde tünel çıkış-giriş bulunan ailelere ise tazminat verilmeyecek' ifadesini kullandı. Hathur, 'Bölgede yaşayan insanlar hükümetin kararına karşı anlayışlı davrandı. Güvenli evlere taşınmak istedikleri için kararı yerine getiriyorlar' iddiasında bulundu. Ama bölgeden gelen haberler, bu iddianın doğru olmadığını gösteriyor. Oldukça öfkeli olan ev sahipleri zaman zaman güvenik güçlerine tepki gösteriyor.

Tampon bölgede tünel kazılmasını önlemek için su dolu hendekler de yapılacak.

Tampon bölge formülünü hızlandıran unsur ise geçtiğimiz hafta Sina Yarımadası’nda Mısır’a ait bir karakola düzenlenen saldırı sonucu 33 askerin ölümü oldu. Kahire yönetiminin hızla onayladığı yeni yasayla 13 kilometrelik sınır boyunca tampon bölge oluşturulmasının önü açıldı. Refah’ta 450 ev tahliye edilmiş durumda. Evlerini terk etmeyen vatandaşların mülküne zorla el konulacağı belirtiliyor