Mısır Ekonomisinde Ordu Tekeli

Mısır Ekonomisinde Ordu Tekeli

Ülkede yaşanan askeri darbenin ardından halkın ekonominin düzelmesi yönündeki umudu, yerini umutsuzluğa bırakmış durumda. Tepkilerin odağında ise ülke ekonomisinin neredeyse yüzde 60’ını elinde bulunduran ordu yönetimi var.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi askeri bir darbe ile yönetimden alan ordu, ekonomideki kötü gidişatı darbe gerekçelerinden biri olarak öne sürmüştü. Halkın büyük kesiminin desteğini yanına alan ordu başta Suudi Arabistan olmak üzere bazı körfez ülkelerinin para desteği ile ekonomiyi düzelteceği ve ülkedeki refah düzeyini yükselteceği vaadinde bulunmuştu.
Fakat 3 Temmuz 2013’ten buyana geçen yaklaşık sekiz buçuk aylık süre zarfında ülke ekonomisindeki kötüye gidiş bir türlü durdurulamadı. Ülkenin en büyük ticari kaynaklarından biri olan Gazze’ye açılan Refah sınır kapısı da kapatıldı. Gazze halkı çimentodan gıdaya kadar birçok malı bu kapı sayesinde Mısır’daki işletmelerden temin ediyordu. Gazze yönetimi askeri darbe öncesi Katar gibi zengin ülkelerin finans desteği ile Mısır’dan aldığı elektrik üretiminde kullanılan sanayi yakıtını ise artık İsrail’den alıyor.
Amerika’nın Washington Post gazetesi bu duruma dikkat çekmek için Mısırlı bir işadamı ile bir Röportaj yaptı. Röportaj ’da Mısır ekonomisi üzerinde askerin hâkimiyeti ve halkın tepkisi anlatılıyor.
Mısırlı işadamı “Zimbabve’ye benzedik. Sisi artık her şeyi kontrol ediyor”  ifadelerini kullanıyor.