Mısır darbesinde paralel yapı desteği!

Mısır darbesinde paralel yapı desteği!

TİKA'nın Kahire Temsilciliği'ni gözüne kestiren paralel yapının planı, Ankara'dan dönünce Cumhurbaşkanı Mursi'den medet umdu. Mursi, derin örgüte yüz vermeyince, Sisi'yle yakınlaşıp darbeye destek oldu.

Akşam'da yer alan habere göre; Türkiye'de ulusal güvenliği hedef alan girişimlerde bulunan paralel yapının, yurt dışında en iyi örgütlendiği ülkelerin başında gelen Mısır'da da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye yönelik ihanet planına destek verdiği ortaya çıktı. Paralel örgütün Kahire'deki kadrolarının, Mısır'da seçimle göreve gelen ilk Cumhurbaşkanı olan Mursi'yi askeri darbeyle deviren Genelkurmay Başkanı General Abdülfettah Said Hüseyin Halil el Sisi’yle darbe öncesi temas kurduğu belirlendi. Örgütün Mısır'daki okullarında görev yapan Batılı öğretmenler aracılığıyla kurduğu bağlantının, darbeden sonra da devam ettiği ve General Sisi'nin, darbenin ardından paralel yapının Kahire'deki imamlarını ziyaret ederek "teşekkür" ettiği öğrenildi.

DARBEDEN 1 HAFTA ÖNCE

Medyadan gizli gerçekleşen ziyarette Sisi'nin, mayıs sonunda gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimi için de destek istediği, Pensilvanya'nın görüşü doğrultusunda söz verildiği belirtildi. İstihbarat birimlerine ulaşan bilgilerle de teyit edilen yakınlaşmanın, Mısır'da geçen yıl temmuzda gerçekleşen askeri darbeden birkaç hafta önce başladığı ifade edildi. Mursi'nin 2012 yılının haziran ayında seçimle cumhurbaşkanı olmasının ardından Kahire yönetimiyle ilişkilerini güçlendirmek isteyen paralel yapı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) Afrika'daki en büyük ofisi olan Kahire Temsilciliği'ni ele geçirmek için plan yaptı.

TİKA İÇİN LOBİ VE KULİS

Türkiye'nin Mursi ile yakınlığından da faydalanan paralel kadrolar, Ankara ve Kahire'de eşzamanlı harekete geçerek TİKA temsilciliği için lobi ve kulis çalışması başlattı. Bu süreçte, paralel yapının Mısır ve Ankara'daki bazı imamlarının isimleri TİKA Temsilciliği için önerildi. Ancak Ankara, "Devlet kadroları TİKA'yı Kahire'de başarıyla temsil etmektedir" diyerek bu girişimin önünü kesti. Ankara'nın tavrını değiştirebilmek için Mursi üzerinden yeniden girişim başlatan paralel kadrolar, bundan da sonuç alamadı. 

DARBENİN AYAK SESLERİ

Mursi'den bekledikleri desteği bulamayan derin örgüt, darbenin ayak sesleriyle birlikte Sisi’yle yakınlaşma kararı verdi. Son derece gizli yürütülen yeni plan, derin örgütün sınırlı sayıdaki kadrolarıyla paylaşıldı. Kurulacak temasın daha etkili olması ve paralel yapının batı tarafından desteklendiği imajının verilmesi için cemaatin Mısır'daki bazı okullarında görev yapan Batılı öğretim üyelerinden bazıları da heyete dahil edildi. Kapalı kapılar ardında gerçekleşen görüşmeden kısa süre sonra, takvimler 3 Temmuz 2013'ü gösterirken askeri darbe gerçekleşti ve milletin oyuyla göreve gelen Mursi, Genelkurmay Başkanı Sisi tarafından silahla devrildi ve tutuklandı. Darbe yönetiminin ülkeye hakim olmasının ardından, muhaliflere yönelik büyük bir kıyım başlatan Sisi, Mursi'nin devrilmesi sürecinde kendisine destek veren gruplara da teşekkür ziyaretleri başlattı. Sisi'nin, paralel yapının Kahire'deki üst düzey kadrolarını da medyaya duyurmadan ziyaret ederek teşekkür ettiği öğrenildi.

OKULLARA TAM DESTEK

Paralel yapı ile Sisi arasında darbeden kısa süre önce kurulan temas, darbenin ardından meyvelerini verdi. Derin örgütün Mısır'daki okul ve yatırımlarına, özellikle Türkiye'deki ihanet planının deşifre olmasının ardından Sisi yönetimi tarafından tam destek verildiği belirtiliyor. Paralel yapının, Mısır'da mayıs ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine destek konusunda da Sisi'ye beyanda bulunduğu ve bu yöndeki çalışmalara başladığı ifade edildi.

12 EYLÜL VE 28 ŞUBAT'A DA DESTEK

PARALEL yapı, Türkiye'de demokrasiyi askıya alan 12 Eylül ve 28 Şubat darbelerine de destek veren açıklamalar yapmıştı. 12 Eylül'den bir ay sonra paralel yapı tarafından yayınlanan bir makalede "Ümidimizin tükendiği yerde, Hızır gibi imdadımıza yetişen Mehmetçiğe bir kere daha selam duruyoruz" ifadesine yer verilmişti. 28 Şubat sonrası STV'de bir programa katılan paralel yapının başındaki kişi,  "Ülkemiz kriz içinde. Gücü temsil edenler krizi önlemelidir. Bu hükümeti değiştirin demek daha demokratik olur. Burada 'Askeriye muhtıra verdi' diye suçlanmak isteniyor. Bu mukavelede (28 Şubat MGK kararları) ele alınan tavsiye kararlarını bu açıdan şahsen muhtıra şekliyle algılanmasını teklif edemiyorum. Niçin askeriye muhtıra verdi diye suçlanıyor? Ben bunu yanlış buluyorum" demişti.