Mısır Basını Şimdi de Ezher'i Hedef Alıyor

Mısır Basını Şimdi de Ezher'i Hedef Alıyor

Mısır'ın seküler medya kuruluşları, Ezher'de yöneticilerin çoğunun İhvan taraftarı olduğunu savunarak kurumu 'sanat düşmanlığı' ile suçlamaya başladı

Muhammed Mursi’nin devrilme sürecinde darbenin mimarı Abdulfettah es-Sisi’ye destek veren El Ezher ve Şeyhi Ahmed Tayyib’ten memnun olan Mısır’ın seküler medyası, şimdilerde bu kurum aleyhinde karalama kampanyası başlattı.

Darbe yanlısı Mısır medyası, El Ezher Şeyhinin yardımcılarının çoğunun Müslüman Kardeşler taraftarı olduğunu iddia ederek, Tayyib’i onları görevden alma konusunda kararsız davranmakla suçluyor.

El Ezher’in sanata karşı da tavır takındığı söylemini dile getiren Mısır medyası, peygamberler ve sahabelerin dizi ve filmlerde canlandırılmasına El Ezher’in karşı çıktığını her fırsatta tekrarlamaya devam ediyor.

El Ezher Şeyhi Müsteşarı Muhammed Muhenna, Mısır Milli Tiyatrosu açılışında Kültür Bakanı Cabir Asfur’un El Ezher alimlerini dinde aşırı gitmekle suçlamasının ardından salonu terk ettiğini söyledi. Mısır Kültür Bakanı Asfur, Sahabe ve Peygamberlerin dizilerde canlandırılmasını engellediği için El Ehzer alimlerini eleştirmiş ve aşırı dincilikle suçlamıştı.

Sanata karşı olmadıklarını dile getiren Muhenna sanatın insani bir değer olduğunu ve El Ezher’de şiir, edebiyat, tiyatro gibi alanlarda eğitim verdiklerini hatırlattı. Muhenna bunları yaparken İslam hukukunun bir gereği olarak Hz. Peygambere (s.a.v.)’e vefada bulundukları ve normal orta İslam’ı temsil ettiklerini dile getirdi.

Muhenna, El Ezher’in aşırılardan uzak orta bir İslam anlayışı içerisinde olduğunu ancak bazı prensiplerden de taviz vermelerinin mümkün olmadığını dile getirdi.

El Ezher, Hz. Hamza’nın canlandırıldığı gerekçesiyle, uzun yıllar Mısır’da Çağrı filmininin gösterilmesini engellemişti.

DÜNYA BÜLTENİ