Mir Kasım Ali Şehid Edildi

Mir Kasım Ali Şehid Edildi

Bangladeş'te hükümetin kurduğu Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesince, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında yaşanan bazı olaylardan sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Mir Kasım Ali idam edildi.

Kashimpur Cezaevinden sorumlu Başkomiser Proshanto Kumar Banik, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ali'nin ailesiyle görüştükten sonra yerel saatle 22.30'da idam edildiğini söyledi.
Başkent Dakka yakınlarındaki Kashimpur Cezaevinde idam öncesinde güvenlik önlemlerinin artırıldığı kaydedildi.
Cemaat-i İslami'den grev çağrısı
Cemaat-i İslami Partisi, partinin Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Mir Kasım Ali'nin hükümetin kurduğu mahkeme kararı uyarınca idam edilmesini kınadı.
Genel Sekreter Vekili Muhammed Şafikur Rahman adına yapılan kınama açıklamasında, Mir Kasım Ali'nin masum ve kendisine yöneltilen suçlamaların yalan olduğu belirtildi.
"Şehit Mir Kasım Ali tamamen masumdur ve hükümetin Cemaat-i İslami'yi lidersiz bir parti haline getirme planının bir parçası olarak haksız bir şekilde asılmıştır." ifadesine yer verilen açıklamada, Ali'nin müreffeh bir İslami toplum için mücadelesine öğrencilik yıllarında başladığı vurgulandı.
Açıklamada, "Bu ülkenin fakirlikten muzdarip halkı onu sıra dışı insani faaliyetleriyle her zaman hatırlayacaktır. Ali, sadece bu ülkedeki İslami hareketteki rolü nedeniyle cezalandırılmıştır." ifadesi kullanıldı.
Cemaat-i İslami açıklamasında, bu haksız idamı protesto için, 5 Eylül Pazartesi günü sabah 06.00'dan öğlen 14.00'e kadar barışçıl grev çağrısı yapıldı.
Yüksek Mahkeme, Mir Kasım Ali hakkındaki idam kararını 30 Ağustos'ta onamış, iç hukuk yolları tükenen Ali'nin af için devlet başkanına başvurmayı reddettiği cuma günü açıklanmıştı.
Ali, 2 Kasım 2014'te bağımsızlık savaşı sırasındaki bazı olaylardan idama mahkum edilmişti. Bir gencin kaçırılıp işkenceyle öldürülmesi dahil 8 farklı suçlama yöneltilen müvekkillerine karşı mahkemeye yalancı şahitler çıkarıldığını ifade eden Ali'nin avukatları, karara karşı çıkmıştı.