Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Milli irade

Seçimin yenilenmesi konusunda “milli irade” vurgusu yapılıyor da, eğer seçim yenilenecekse bu da milli iradeye uygun bir şekilde yapılmayacak mı?..

Yeniden sandık kurulmasından söz ediliyor. Sandık ortak aklı ifade ediyor ve bazan çoğul yapılarda denge noktasını bulmak imkansız hale gelebilir. Konjonktür değişir ve yeniden milli iradeye  başvurulur.. Bunun da usul ve esasları bellidir.

Milli irade tecelli etmiş ve oluşan parlamento çalışmalarına başlamıştır. Parlamento iradesi de milli iradenin ayrılmaz bir parçasıdır. Anayasa, yasalar, parlamento iradesi, Beştepe ve sandık, hepsinin varlık ve meşruiyetinin temeli sandıktır ve tekrar sandığa gitme kararı bu anlamda milli iradeye karşı saygısızlık değildir.

Bu durum yargı makamına karşı tashihi karar talebidir.. Çünki mevcut durumda sistem kilitlenmektedir. Türkiye bu karar sonrası yeni bir durumla karşı karşıya kalmıştır ve bu düğümü en iyi milletin iradesi çözer.

Kimse milli iradenin yerine başka bir irade koymuyor. Onun yenilenmesini, teyidini istiyor. Bu da normal bir şeydir.. Bunu yetkili organlar eliyle ve usulüne uygun olarak yapacaktır yapacaksa.. Zaten milli iradenin tecellisi bu esasa bağlanmış, bu tür kilitlenmeler karşısında çözüm yolu sistemin içinde mevcuttur. Seçimin yenilenmesi milli iradenin sistem içi bir çözüm anahtarıdır.

Birilerinin işine geldiğinde milli iradeyi hafife alıp, kendi emeline hizmet etmediğinde polemik konusu yapıp, işine geldiğinde bu işin kendi içindeki dinamiklerini görmezden gelerek mutlaklaştırmaya çalışması çok da makul, mantıklı ve hukuka uygun, iyi niyetli bir yaklaşım değildir.

‹yi, o zaman şöyle yapalım, önce seçimi yenileyelim mi diye referanduma gidelim ve çıkan sonuca göre, karar verelim. Yeter ki birilerinin paşa gönülleri hoş olsun! Yok böyle bir şey.. Bunlar faydasız fanteziler. Türkiye’nin zaman kaybına da tahammülü yok..

Kaldı ki, zaten seçimlere paralel ve HDP şaibesi düşmüş durumda. Bu da işin nefasetini gölgeliyor. Malum media bu konunun üzerine hiç gitmese de resmi sandık sonuçları bu şaibenin kanıtı gibi.. Oysa AK Parti’nin seçimi kazanma ihtimaline karşı malum çevreler seçim gününe kadar hile yapılacağına ilişkin ısrarlı bir kampanya yürütmüşlerdi.

Birileri Türkiye’yi zayıf ve sorunlu bir koalisyon yapısı ile içine dönmeye, köşeye sıkıştırmaya çalışıyor. Bunu yaparken de, sureti haktan gözükerek milli irade maskesinin arkasına saklanmaya çalışıyor. Böylece kendi dışındaki ülkelerin bölgede ayağına takılmayacak, kötü örnek olmayacak.. ABD de, AB de, Mısır da, Suriye’de, ‹ran da, ‹srail de tam da bunu istiyor.. Bugünkü seçim sonuçları onların beklentilerine cevap  veriyor.. Tek başına güçlü bir iktidarı elbette istemezler.

Öte yandan zaten “hemen seçime gidelim” diyen yok. Önce koalisyon imkanı araştırılacak. Olmuyorsa seçime gidilecek..

Birileri seçimin yenilenmesi halinde AK Parti’nin tek başına ve açık ara iktidar olmasından korkuyor. Tabii bu durumda birilerinin mevcudun gerisine düşmesi ve bazı kişilerin yeni bir seçimde milletvekili olamaması sözkonusu. Bunu görmek ve bunları da anlamak gerek.

Başka korkuları olanlar da var. AK Parti yeniden  tek başına iktidar olursa Anayasa değişikliği, Başkanlık sistemi  Açılım süreci, kalkınma politikaları yeniden siyasi gündemin öncelikleri arasında yer alacak.. Birileri bundan korkuyor.. Daha doğrusu milli iradenin kendilerini sandığa gömmesinden korkuyor.. Korkunun ecele faydası yoktur.

Hani derler ya “Demokrasilerde çare tükenmez”.. Birileri zaman kazanmaya çalışıyor. Birileri bu süreçte Erdoğan’ı Çankaya’ya geri göndermeye, Ahmet Davudoğlu ve Hakan Fidan’dan kurtulmaya çalışıyor. Ellerinden gelirse AK Parti’yi de emin ellere emanet edecekler.. Fırsat bulurlarsa AK Parti’yi ANAP’a çevirecekler. Paralel yapı da, ‹srail de, Derin güçler de bu hesabın peşindeler. Derin, kayıtdışı güçler AK Parti yanında, diğer partileri de dizayn etmeye çalışıyor. Özellikle CHP ve MHP de yeniden yapılandırılmak isteniyor sanki..

Bugünkü şartlarda, ister koalisyon hükümeti kurulsun, ister kurulmasın, seçime gidilsin, sonuçtan en fazla etkilenecek partiler CHP ve MHP olacak..

Sonuçta seçimlerin  yenilenmesi herkes için daha iyidir. CHP de, MHP de, HDP de yeni bir seçimden kayıpla çıkacak, ama koalisyon bunlar için daha büyük kayıp anlamına geliyor. Zaten sonuçta yine seçime gidilecek ve zarar katmerlenecek.. Belirsizlik süreci ne kadar uzarsa milletin zararı da o kadar büyük olacak.

En doğru tercih, en kısa sürede yapılacak bir seçimdir.

Selâm ve dua ile..

yeniakit

Bu yazı toplam 1007 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar