MHP'nin Tunceli sıkıntısı

MHP'nin Tunceli sıkıntısı

Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde oy sıkıntısı yaşayan MHP’nin işinin en zor olduğu illerden biri Tunceli. Uzun süre Tunceli'de teşkilat kuramayan MHP’nin başkanlığının bulunmadığı tek yer ise Hakkari.

Bir dönem Başbakanlığı döneminde özellikle Recep Tayyip Erdoğan’ın Milliyetçi Hareket Partisi’ne yönelik en sık dile getirdiği eleştiri, “Sivas’ın doğusuna” geçemedikleri yönündeydi. Kastettiği daha çok partinin Türkiye’nin doğusunda ve güneydoğusunda miting yapmaması ve oy alamamasıydı.

Hükümetin üzerinde yeniden çalışmalara başladığını duyurduğu Alevi açılımı ve Başbakan Davutoğlu’nun Tunceli ziyaretiyle benzer bir tartışma yeniden gündeme geldi. Başbakan Davutoğlu, Dersim olayları sonrasında idam edilen Seyit Rıza’yı “Terörist Rıza” olarak tanımlayan MHP lideri’ne, “Bu sözleri orada insanların gözünün içine bakarak söyleyebilir misin?” dedi. Bu sözlerin ardından sürpriz bir adım atan Bahçeli, Tunceli’ye gitme kararı aldı.

Bahçeli’nin Tunceli ziyaretini sürpriz ve önemli hale getiren sadece Başbakan Davutoğlu’na tepki göstererek bu ile gitmesi değil, partinin Tunceli teşkilatlanmasında bugüne kadar yaşadığı sorunlar da dikkat çekici.

1999’da kapatılan teşkilat 2010’da açıldı

MHP, Tunceli’ye parti tabelasını ilk olarak 1999 yılında astı. Ancak tepkiler nedeniyle parti, Tunceli teşkilatını kısa bir süre sonra kapatmak zorunda kaldı. Ta ki 2010 yılına kadar. İlk tabelanın asılmasından 11 yıl sonra MHP yönetimi yeniden Tunceli’de teşkilat kurma kararı aldı. 2010 yılında 15 kişilik bir ekip harekete geçti, sadece Çemişgezek ve Pertek ilçelerinde örgütlendiler. Yönetim kararıyla Tunceli’nin diğer ilçelerinde teşkilatlanmaya gidilmedi.

Açılıştan sonra MHP İl Başkanlığı, Tunceli’de bazı saldırıların hedefi oldu. Takvimler 2011 yılı Şubat ayını gösterirken MHP İl Başkanlığı toplam 6 saldırının hedefi olmuştu. Partiye birkaç defa taşlı saldırı yapılmış,  İl Başkanlığı’nın kapısının kilidi kırılmış, ses bombası atılmış ve ayrıca camları da kırılmıştı. Ancak bu saldırılara rağmen MHP yönetimi bu defa vazgeçmedi, teşkilat açık kaldı, sınırlı sayıda bir ekiple de olsa faaliyetlerine devam etti.

Yerel seçimlerde %1.43 oy aldı

MHP 2011 yılında yapılan genel seçimlere bu teşkilatlanmanın ardından girdi. Cumhuriyet Halk Partisi’nin yüzde 56.21 oranında oy aldığı bu seçimlerde MHP’nin 974 oy ile il genelindeki oyların yüzde 2.16’sını aldı.

2014 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde MHP ve CHP ortak aday gösterdiği için ayrıca MHP’nin oyu ortaya çıkmadı. Bu seçimde Cumhurbaşkanı adayı HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş yüzde 52 oranında oy aldı. CHP-MHP ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ise yüzde 33.39 oy alırken, Tayyip Erdoğan’ın oyu ise yüzde 14.36’da kaldı.

2014 yerel seçimleri ise MHP açısından tablonun hiç değişmediğini ortaya koydu. İl’de 7 bin 250 oy ile yüzde 42.46 ıy oranı ile BDP, seçimleri kazanan parti oldu. 244 oy ile Milliyetçi Hareket Partisi, Tunceli Merkez’de oyların yüzde 1.43’ünü alabildi.

Tunceli’de bugün MHP’nin İl Başkanlığı’nı Melike Gökalp yürütüyor. Al Jazeera’ye konuşan Gökalp, halen sadece kurucu üyeler ile Çemişgezek ve Pertek’de örgütlü olduklarını söyledi.

MHP, Hakkari hariç Türkiye’nin tüm illerinde il başkanlığı bünyesinde örgütlü bulunuyor.

Kaynak: Al Jazeera