Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

MHP’de aranan kan bulundu mu?

AK Parti kongresini yaptı, yoluna devam ediyor. MHP kongre tarihini açıkladı. Sırada CHP var. Yalova Milletvekili Muharrem İnce işaret fişeğini ateşledi. HDP dokunulmazlık sonrası süreci bekliyor..

Bu arada yeni siyasi oluşumlar gündemde.. Parlamento aritmetiğinde bu süreçte ciddi dalgalanmalar olabilir..

MHP’de liderlik için yeni bir aday çıktı. Süleyman Servet Sazak. Bu ismi bir kenara not edin..

21. Dönem MHP Eskişehir Milletvekili ve MHP Genel Başkan eski Yardımcısı Süleyman Servet Sazak Genel Başkanlığa aday olduğunu açıkladı. Sazak açıklamasında, “1 Kasım seçimleri sonrasında ortaya çıkan siyasi tablo, ülkücü harekette, kongrenin artık bir zaruret haline geldiği inancını doğurmuştur. Kongremizin partimize, ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.

MHP her halükârda bölünmeye gidiyor. Eğer Paralel yapı Sazak’ı destekleyecekse onu bilmem ama, parti bölünmenin eşiğinde. Ortada kalan kesim ya güçlü olan gruba gidecek, ya AK Parti’ye geçecek ya da bağımsız kalacak.

Öte yandan, Muharrem İnce bir başka noktaya dikkat çekiyor. Eğer MHP kendini yenileyebilir ve bütünlüğünü korur, CHP’deki dağınıklık devam edecek olursa “Bu durumda CHP’den MHP’ye oy kayması olacak. Çıkın sokağa sorun” diyor..

Soğuk savaşın savaşan tarafları arasında böyle bir bağlantı kurulması son derece ilginç Muharrem İnce bir yandan da muhafazakârlar ve Kürtlerle yakın ve sıcak ilişki kurarak CHP’nin hapsolduğu dar kalıplardan çıkabileceğini söylüyor..

CHP ilk derece mahkemesi, Yargıtay AYM ve AİHM’de dokunulmazlık sonrası hukuki desteğe ihtiyacı olan milletvekillerine bu alanda destek sağlayacak..

HDP’li vekiller, dokunulmazlıklarını düzenleyen Anayasa değişikliğinin iptaline ilişkin yarın AYM’ye bireysel başvurularda bulunacak.

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, partisinde umut görmediğini belirterek değişim istedi. İnce konuşmasında “Ülke elden gidiyor, hâlâ diyorum ki köprüden önce son çıkış var” sözlerini kullandı. İnce’den önce bu işin böyle gitmeyeceğini Baykal açık seçik söylemişti. Fikri Sağlar da daha önce aynı konuda kaygılarını dile getirmişti.. Ulusalcı-Laik kesimin talepleri ile muhafazakar kesimden oy almak hayali kuran İnce, CHP’nin geleceği için aynı fikri paylaşmıyor aslında..

CHP gideceği yeri bilmeyen bir parti. Geçmişi ile yüzleşmeden bir yere gidemez.. Gelecek tasavvurları açısından da parti içinde birbirinin tam tersini söyleyen yarım düzine fraksiyon var. Kimi sol, kimi Sosyalist, kimi Kürtçü, kimi Mezhepçi, kimi muhafazakar, kimi liberal. Kimi Paralel, kimi derin, kimi Kemalist-Laikçi, Ulusalcı.. Hepsi bir arada yaşayamaz, herkes kendi yoluna gidecek olursa geriye CHP diye bir şey kalmaz..

CHP’nin de, MHP’nin de, HDP’nin de miadı doldu. 

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, “Muhalefet sinmiş durumda. Ben doğru bulduğum işi yaparım. Doğru yerini bulur. İlkeli, tutarlı siyaset yapmak gerekir. Irka, mezhebe, banka cüzdanına göre siyaset yapılmaz. Daha önce kurultayda işlerin iyi gitmediğini söyledim. Şimdi bana haklısın diyorlar. Aman yönetimle dalaşmayın, yeniden milletvekili olayım dedik, hata yaptık diyorlar” diyor. CHP’de herkes “değişim”den söz ediyor ama değişimi kim gerçekleştirecek, hangi yönde değişim olacak bu konuda CHP’de her kafadan ayrı bir ses çıkıyor..

CHP’nin en zayıf kanadı Kılıçdaroğlu kanadıdır. Kılıçdaroğlu’nun gücü, vazgeçilmezliği zafiyetindedir.. Sosyolojik bir tabanı yok. Geri aldığınız arkasından ağlayan da olmaz, bir boşluk da doğurmaz.. Onun için fraksiyonların hepsi, “ben olmayacaksam Kılıçdaroğlu en iyisi” diyor.. Çünkü güçlü ve saygın biri gelirse, onu oradan almak, Kılıçdaroğlu’nu almak için kolay olmayabilir..

Soğuk savaşın savaşan kanatları CHP, MHP ile birlik olabiliyor ama, CHP ve MHP kendi içlerinde birlik olamıyorlar.. Bunu bir kenara yazın.. Aynı CHP sonra gidiyor HDP ile birlik oluyor..

CHP, MHP ve HDP için yol haritası belli değil. Şimdilik CHP ve HDP AYM kapısında buluşuyorlar. Anayasa ve Başkanlık sistemi için ortak bir cephe kurma planları vs. Yeni bir Gezi senaryosu peşindeler anlaşıldığı kadarı ile. Çünkü her ikisi de fena halde köşeye sıkıştılar. Her ikisi de can simidi olarak birbirine sarılıyor gibi.

MHP’de kongre kararı alındı ama, çağrıyı kim yapacak ve kongre ne zaman yapılacak bu belli değil.. MHP’de kriz derinleşirken, parti içi hesaplaşma keskinleşiyor ve görünen o ki bu sürecin geri dönüşü yok.. MHP’deki kriz CHP’ye de sirayet etmiş gözüküyor..

Bu arada; Avrupa’da grevler yanında AB’nin geleceği konusunda belirsizlik giderek derinleşiyor. Piyasalarda giderek artan korkulu bir bekleyiş söz konusu..

ABD’de seçim var, İngiltere’de referandum. 

Sadece hava ısınmıyor, siyaset ve ekonomide de sıcak bir yaz bizi bekliyor..

Görelim Mevla’m neyler.. Neylerse güzel eyler.. Selam ve dua ile.. 

yeniakit

Bu yazı toplam 897 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar