MHP Hangi Bakanlıkları İsteyecek?

MHP Hangi Bakanlıkları İsteyecek?

2015 genel seçimlerinde AK Parti’nin tek başına iktidar olacak oyu elde edemedi. Türk siyaseti 13 yıl aradan sonra yeniden koalisyon arayışında…

7 Haziran seçimlerinde sandıktan koalisyon çıktı. Peki, hangi parti kiminle koalisyona daha yakın? Gazeteci-yazar Ümit Fırat, AK Parti’yle MHP arasındaki bir koalisyonun gerçekleşme ihtimalinin diğer ihtimallere göre daha yüksek olduğunu söyledi. Fırat, “MHP’nin AK Parti’yle oluşturacağı olası bir koalisyon ile MHP’nin bünyesinde bulundurmak isteyeceği önemli bakanlıklar olacaktır. Bu koalisyon rant ve çıkar üzerine inşa edileceğinden MHP ideolojik olarak etkin olacağı bazı bakanlıkları isteyecektir. Bunların başında Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı, Bayındırlık Bakanlığını ister. Bu bakanlıkların yanında MHP Adalet Bakanlığı’nı da isteyecektir. Ancak bu karar kuvvetle muhtemel AK Parti tarafından reddedilecektir. Çünkü Adalet Bakanlığı çok kilit bir nitelik taşıyor” diye konuştu.

Gazeteci-Yazar Ümit Fırat koalisyon ihtimallerini ve AK Parti –MHP arasında oluşacak muhtemel bir koalisyonun getirilerini değerlendirdi:

“AK PARTİ’SİZ BİR HÜKÜMET ÇIKMIYOR”

Parlamento aritmetiğine baktığımızda AK Parti’siz bir hükümet çıkmıyor. HDP Eş Bakanı’nın açıkladığı gibi biz ‘HDP ile koalisyon yapmayız’ şeklindeki açıklamaların çok dolu olmadığı görülüyor. Zaten Türkiye toplumunun şuanda AK Parti-HDP koalisyonunu kaldıracak bir durumu söz konusu değil. Silahlı bir arkaplanı bünyesinde bulunduran bir HDP’nin hükümet statüsünde yer alması toplum tarafından hoş karşılanacak bir durum gözetmiyor.

“CHP-MHP VE HDP İHTİMALİ ZAYIF”

CHP-MHP ortaklığı ile oluşacak bir koalisyonun da HDP-MHP faktöründen dolayı gerçekleşmeyecektir. CHP-MHP koalisyonu dışardan HDP destek verilir deniliyor. Ancak bunun pratiğe dökülme ihtimali yok denecek kadar azdır.

“KOALİSYONUN OLMAZSA OLMAZI AK PARTİ’DİR”

Sandıktan çıkan koalisyon kararının hükümete yansıması sonucunda olmazsa olmaz parti AK Parti olacaktır. Bu saptamayı yaptıktan sonra ise açıklanması gereken soru: AK Parti’nin kiminle koalisyon yapacağıdır?’ Bana göre MHP olacaktır. Çünkü MHP’nin kimyası AK Parti ile uyuşuyor. Bunun yanı sıra MHP’nin ideolojik görüşü de AK Parti ile koalisyon ihtimalini güçlendiriyor.

“EĞER CUMHURBAŞKANI İLE ORTAK BİR KOALİSYON DÜŞÜNÜLÜYORSA…”

MHP, AK Parti’nin son zamanlarda bıraktığı mirasa ortak olmamak, AK Parti’yi aklamamak için çıtayı yüksek tutuyor. MHP eğer AK Parti ile bir koalisyon yaparsa bir belirsizlikte beraberinde geliyor. O da MHP’nin AK Parti ile mi koalisyon yapacağı yoksa Cumhurbaşkanı Erdoğan ile mi bir koalisyon yapacağı? Belirsizliğidir. Dolayısıyla eğer Cumhurbaşkanı ile ortak bir koalisyon düşünülüyorsa bu durumun MHP kanadında bir karşılığı olmayacaktır.

“AK PARTİ’NİN ŞAPKASINI ÖNÜNE KOYUP DÜŞÜNMESİ LAZIM”

AK Parti’nin şapkasını önüne koyup düşünmesi lazım. AK Parti’nin kendisine ‘parti miyim yoksa cumhurbaşkanının gölgesi miyim?’ sorusunu yöneltmesi gerekecek. Erdoğan AK Parti üzerindeki mutlak otoritesini terk etmezse bir koalisyon kurulmaz ve kilitlenme olur. Hiçbir parti bu duruma ortak olmaz. O nedenle AK Parti’nin kendisiyle iyi bir muhakeme yapması gerekiyor.

“AK PARTİ VE MHP ARASINDAKİ BİR KOALİSYON…”

MHP ile AK Parti arasında gerçekleşecek olası bir koalisyon ihtimali belli soruları da beraberinde getirecektir. Bunların en başında çözüm süreci gelecektir. AK Parti ile MHP arasındaki bir koalisyon durumunda müzakerelerin önü tıkanmayacaktır. Bana göre sadece çözüm sürecinin kılıfı Türkiye’nin demokratikleşmesi olarak değişecektir. Öte yandan toplumsal anlamda önemli bir niteliği var. O nedenle AK Parti-MHP arasında bir koalisyon olur. Ancak uzun soluklu olmaz. Sadece hükümet krizini önlemek adına bir mutabakat saplanır. Daha sonra hükümet bozulur.

“OLASI BİR KOALİSYONDA MHP’NİN İSTEYECEĞİ BAKANLIKLAR…”

MHP’nin AK Parti’yle oluşturacağı olası bir koalisyon ile MHP’nin bünyesinde bulundurmak isteyeceği önemli bakanlıklar olacaktır. Bu koalisyon rant ve çıkar üzerine inşa edileceğinden MHP ideolojik olarak etkin olacağı bazı bakanlıkları isteyecektir. Bunların başında Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı, Bayındırlık Bakanlığını ister. Bu bakanlıkların yanında MHP Adalet Bakanlığı’nı da isteyecektir. Ancak bu karar kuvvetle muhtemel AK Parti tarafından reddedilecektir. Çünkü Adalet Bakanlığı çok kilit bir nitelik taşıyor.

(Ajanshaber)