'Metro Firması Namaza Karşı Saygısız'

'Metro Firması Namaza Karşı Saygısız'

Konya-İstanbul arasında yolculuk yapan bir yolcunun sabah namazını kılması için durmayan otobüs firmasının yetkilisi yolculukta namazın farz olmadığını iddia etti.

YA – Konya’dan İstanbul’a gitmek için Metro Turizm firmasından yer ayıran ve ailesi ile seyahat ettiğini belirten Hamit Akırmak, sabah namazı kılmak için otobüs şoföründen rica ettiğinde kendisine namaz için müsaade edilmediğini ve hakarete varan bir muamele ile karşı karşıya kaldığını söyledi.

“Git istediğin yere şikâyet et”

Geçen hafta 11 Kasım günü annesi ve yengesiyle beraber Metro Turizm firmasıyla Konya’dan İstanbul’a gittiklerini belirten Hamit Akırmak gece saat 23.00 civarı Konya’dan İstanbul’a gitmek için otobüse bindiklerini ve gece boyunca bir kaç kez mola verdiklerini belirterek, “Ancak sabah namazı vakti girdiğinde namaz kılmak istediğimizi şoföre söylediğimiz ve durması için ısrar ettiğimiz halde hem durmadı hem de,  pervasızca ‘Git istediğin yere şikayet et’ diyerek hakarete varırcasına tahkir edici bir tavırla bize karşı muamelede bulundu.” ifadelerini kullandı.

“Muhatap bile alınmadım”

Olay günü yaşadıklarını İlke Haber Ajansına anlatan Akırmak, Namaz vakti girdiğinde muavine Namaz vaktinin girdiğini ve Namaz için durmalarını gerektiğini söylemesine rağmen dikkate alınmadığını, hatta muhatap bile alınmadığını belirterek, kendisine namaz için durmalarının mümkün olmadığının söylendiğini belirtti.

Kendisine  “Biz Ekspres bir firmayız ve her yerde duramayız.”  dediklerini belirten Akırmak, “Bana birde üstelik akıl vermeye kalktılar. Namazını kaza edersin dediler. Ben karşı çıktım ve ihtiyaç için durulduğunu ancak Namaz için neden durulmadığını söylediğimde de bana WC ihtiyacı için durabileceklerini ancak Namaz için duramayacaklarını söylediklerinde şok oldum. Yüzde 99’u Müslüman bir ülkede yaptıklarının yanlış olduğunu söyledim ve sizi şikâyet edeceğim dedim. Bana ‘istediğin yere şikâyet edebilirsin’ diye pervasızca meydan okudular.” diyerek yaşadıklarını bir anlam veremediğini söyledi.

“Metro Firması Müslümanların namazına karşı saygısız”

Bu firmalarda yolculuk yapan insanların neredeyse tamamına yakının Müslüman olduğunu ve Metro Firmasının Müslümanların namazına karşı gösterdiği bu saygısızlığa bir anlam veremediğini söyleyen Akırmak, bu konuda firma yetkililerinin acilen ibadet özgürlüğü noktasında ciddi adımlar atması gerektiğini söyledi.

“Bazı kimselerin namazları için diğer yolcuları bekletme gibi bir durum söz konusu olamaz”

Konu ile ilgili olarak kendilerinden telefonla bilgi aldığımız Firma seyahat danışmanlarından bir yetkilinin yaptığı açıklama ise, uygulanan namaz yasağının Firma kararı olduğunu söyledi.

“Yolculuk yapan hiçbir insanın namazlarına karışma gibi bir haklarının olmadığını ancak 46 yolcu taşıyan bir otobüste bazı kimselerin namazları için diğer yolcuları bekletme gibi bir durumlarının söz konusu olamayacağını” söyledi.

“Bir kişinin tuvalet ihtiyacı olduğunda 45 kişi istemiyor diye durmayacak mısınız?

Namaz için yolda durulamayacağını Firmanın Genel Merkezi tarafından kabul edilen bir uygulama olduğunu ve uygulamanın da böyle olduğunu belirten yetkili, muhabirin, “Bir kişinin tuvalet ihtiyacı söz konusu olduğunda 45 kişi istemiyor diye durmayacak mısınız? Şeklindeki sorusuna ise, “elbette ki duracağız zira tuvalet bir ihtiyaç” cevabını vermesi dikkatlerden kaçmadı.

Namaz yolculukta farz değil (miş)!

Namazın yolculukta farz olmadığını söyleyerek dini hususlarda da fetva vermeye cüret eden firma yetkilisi, bu durumun toplumu ilgilendirdiğini ve bu hususa toplumun karar vermesi gerektiğini belirterek, toplumda böyle bir talebin olmadığını iddia etti.

Yetkili son olarak Firmanın almış olduğu karar gereği namaz için durmalarının mümkün olmadığını sözlerine ekledi.  (İLKHA)