“Mescid-i Aksa’yı Boş Bırakmayacağız”

“Mescid-i Aksa’yı Boş Bırakmayacağız”

1948 İslami Hareketi Başkan Yardımcısı Kemal el-Hatib, Arap ve Müslümanlar olarak Mescid-i Aksa'yı boş bırakmamaya davet etti.

Filistin'deki 1948 İslami Hareketi Başkan Yardımcısı Kemal el-Hatib, "Radikal sağcı Yahudi dernekleri, Mescid-i Aksa'ya baskın yapmak üzere açık bir şekilde toplanma çağrısı yapıyor. Bu nedenle bizler Arap ve Müslümanlar olarak halkımızı, Mescid-i Aksa'yı boş bırakmamaya davet ediyoruz" dedi.

Hatib, Aksa'nın "tehlikeli bir dönemden" geçtiğini belirterek, "Radikal sağcı Yahudi dernekleri, Mescid-i Aksa'ya baskın yapmak üzere açık bir şekilde toplanma çağrısı yapıyor. Bu nedenle bizler Arap ve Müslümanlar olarak halkımızı, Mescid-i Aksa'yı boş bırakmamaya davet ediyoruz. Aksa'nın Müslümanlar tarafından boş bırakılmamasının birçok amacı var. Bunlardan biri de İsrail'in arkasında durduğu radikal gruplara, Mescid-i Aksa'nın kırmızı çizgimiz olduğu ve ona dokunmanın mümkün olmayacağını göstermektir" diye konuştu.

Müslümanlara, şu kritik aşamada Aksa, Kudüs ve Filistin sorununu öncelikleri arasına koymaları çağrısında bulunan Hatib, "Aksa tehlikeli bir dönemden geçiyor. Özellikle de Arap ülkeleri hükümetlerinin suskunluğuyla sunduğu tehlikeli rolü, Mescid-i Aksa'yı yahudileştirmeye çalışan İsrail'i cesaretlendiriyor" ifadelerini kullandı. İsrail polisinin provokasyon baskınları nedeniyle yaşanan gerginlikler karşısında Mescid-i Aksa çevresinde bulunduklarını dile getiren Hatib, "İsrail polisinin, Mescid-i Aksa'ya baskın yapmaları için Yahudi yerleşimcilere izin vermesiyle yeni gelişmelerin yaşanmasından endişe ettiklerini" söyledi.

Öte yandan, bu sabah Mescid-i Aksa'nın avlusuna giren İsrail polisinin kendilerine tepki gösteren Filistinlilere ses bombası ve plastik mermilerle müdahale ettiği bildirilmişti. Çatışmada yaralanan veya gözaltına alınan olmadığı belirtilirken, Müslümanların Aksa'ya girişine de herhangi bir sınırlama getirilmediği kaydedilmişti. İsrail polisinden konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada ise "Yüzleri maskeli bir grubun Mescid-i Aksa'da polise taş ve havai fişeklerle saldırdığı, polisin de gerekli müdahaleyi yaptığı" ileri sürülmüştü.

İsrail Polis Sözcüsü Luba Samri'nin dün yaptığı yazılı açıklamada, Kurban Bayramı'nın son günü Müslümanların dışında kimsenin Mescid-i Aksa'ya giriş yapmasına izin verilmeyeceği belirtilmişti.

AA