Mescid-i Aksa’ya Baskın Çağrısı

Mescid-i Aksa’ya Baskın Çağrısı

İsrail'deki radikal Yahudiler'den oluşan Sivil Toplum Kuruluşları'nın (STK), pazar gününden itibaren Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleme çağrısında bulunduğu bildirildi.

Filistin yerel medyasının haberine göre, bünyesinde birçok radikal  Yahudi sivil toplum kuruluşunu barındıran "Süleyman Mabedi" kuruluşu,  Yahudi yerleşimcilere, İbrani takvimine göre gelecek ay başlayacak Roş Aşana, Yom  Kippor ve Sukot gibi Yahudi bayramlarına hazırlık yapmak üzere pazar gününden  itibaren Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleme çağrısında bulundu.
 
Radikal Yahudi STK'lardan marjinal Tilal Gençliği sorumlularının yanı  sıra “Süleyman Mabedi Kadınları" adlı Yahudi kadın yerleşimci hareketi de çağrıya  destek verdiklerini açıkladı.
 
Süleyman Mabedi Kadınları hareketi, pazar günü Mescid-i Aksa'ya baskın  eylemlerini artıracaklarını, ardından da Ağlama Duvarı bölgesinde toplu ayin  düzenleyeceklerini duyurdu.
 
İsrail yönetimi 2003'ten itibaren Yahudi yerleşimcileri, polis  korumasında Aksa'nın avlusuna alıyor ve zaman zaman Müslümanların girişlerine yaş  sınırlaması getiriyor. Birçok radikal İsrailli örgüt ve siyasetçi, üzerinde daha  önce iki kez yıkılan bir Yahudi tapınağının bulunduğuna inandıkları Harem-i  Şerif'in kendileri için de ibadete açılması çağrısında bulunuyor.
 
Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma  özelliğini taşıyor. Yahudiler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra  Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Mescid-i Aksa  Külliyesi altında Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu iddiasıyla kazı  çalışmaları yapıyor.