Mescid-i Aksa 24 Saat Kamerayla İzlenecek

Mescid-i Aksa 24 Saat Kamerayla İzlenecek

İsrail'in, Harem-i Şerif ve Mescid-i Aksa'nın avlusunun, 24 saat kameralarla denetlenmesini kabul ettiği açıklandı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ürdün'den ayrılmadan önce yaptığı ve devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasında, Ürdün ile İsrail'in, Harem-i Şerif ve Aksa'nın avlusuna kamera yerleştirilerek 24 saat denetlenmesi konusunda anlaştığını söyledi. Kerry, anlaşmanın içeriğinin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından ilerleyen saatlerde açıklanacağını kaydetti.

Kerry, Netanyahu'nun, Müslümanların Harem-i Şerif'te namaz kılmalarına, gayrimüslimlerin ise sadece ziyaret etmesine olanak tanıyacak bir politika izlemeyi ve İsrailli yetkililerin Kudüs Vakıflar Müdürlüğü yetkilileriyle bir araya gelmesini kabul ettiğini ifade etti.

Amman'daki ABD Büyükelçiliği'nden yapılan yazılı açıklamada ise İsrail'in, Ürdün'ün Kudüs'teki kutsal mekanlar üzerindeki yetkisini tanımayı ve ayrıca Filistinliler ile İsrail arasında yaşanan şiddet dalgasının durdurulması için Aksa ve muhitinde bir dizi önlem almayı kabul ettiği dile getirildi.

Filistin Kurtuluş Örgütü Genel Sekreteri Saib Ureykat, Kerry ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Biz Kerry'nin, Netanyahu'yu, Yahudi yerleşimcilerin Aksa'ya girmesine engel olarak mescidin mevcut statüsünü korumaya zorlayacağını umuyoruz" dedi

AA