Meşal: İsrail sivillerimizi, biz askerlerini öldürüyoruz

Meşal: İsrail sivillerimizi, biz askerlerini öldürüyoruz

Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, Filistin halkının sadece özgürlük istediğini belirterek, savaşlarının işgale karşı olduğunu söyledi. Meşal, tüm Filistin halkının talebi olan işgalin bitmesi, ablukanın kaldırılması gerektiğini aksi halde çatışmaların d

"Beş yıl boyunca İslam ülkelerinden giden kısıtlı yardımlarla güçlükle iyileşme belirtisi gösteren Gazze, 7 Temmuz'da başlayan yeni bombardımanda tekrar harebe hale geldi. Yeniden insanlar "öldü", yeniden tüm dünyanın gözleri önünde kadınlar çocuklar katledildi. İsrail, saldırılarını hala devam ettirirken, Filistin halkı da işgalin bitmemesi, ablukanın kaldırılmaması halinde direnişe devam edeceği yönünde kararlı bir duruş sergiliyor.

Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, Filistin halkının sadece özgürlük istediğini belirterek, savaşlarının işgale karşı olduğunu söylüyor. Meşal, tüm Filistin halkının talebi olan işgalin bitmesi, ablukanın kaldırılması gerektiğini aksi halde çatışmaların durmayacağını söyledi. 

Milliyet Gazetesi'nden Aslı Aydıntaşbaş'a konuşan Halid Meşal, Filistin halkının büyük bir yıkımla, soykırımla karşı karşıya olduğunu ancak yine de direnişin kararlılıkla devam edeceğini söyledi. 

"SAVAŞI BİZ BAŞLATMADIK, ÖZGÜR YAŞAMAK İSTİYORUZ"

Bunca yıkım ve kayıptan sonra savaşın artık sürmemesi gerektiği yönündeki yorumu üzerine Meşal, işgal altında olduklarını, özgürlükleri için savaştıklarını hatırlatarak "Savaşı Hamas başlatmış olsa, haklısınız. Ama savaşı İsrail başlattı ve Hamas halkını koruyor. Tabii ki kimse ailenin, çocuğunun ölmesini istemez. Bu insan doğası. Ama kendi ülkesinde özgür ve onur bir yaşam arzulamak da insan doğası. Söylediğiniz başka ülkeler için geçerli ama zaten işgal altında olan bir ülkede insanlar özgür yaşamak istiyor. Gazze halkı, savaşın en zor zamanında, evleri yıkıldığında, komşuları öldüğünde bile bize ”Dik durun. Ambargo ve işgal bitmeden geri dönmeyin” diyordu. İnsanlar Gazze’de 2006’dan beri zaten yavaş çekim ölüyorlar; şimdi sadece olayın temposu hızlandı. Talebimiz, hızlı ölümün de yavaş çekim ölümün de durması. İşgalin bitmesi." diye konuştu. 

"İSRAİL SİVİLLERİ ÖLDÜRÜYOR, BİZ ASKERLERİ"

Hamas'ın İsrail'den kat kat daha ilkeli olduğu şeklindeki sözlerini hatırlatan gazeteci, kendi silahlarının da İsrailli sivillere zarar verebileceği ihtimalini sorunca Meşal, "Bir defa, neticeye bakalım. Filistin’deki ölenlerin yüzde 80’i kadın ve çocuk; İsrail’de yüzde 90’ı asker. İkincisi, bizim silahlarımız çok basit. İsrail gibi sofistike silahlarımız yok. Olsa bile siviller hedef almazdık. Kassam Tugayları bir bölgeye saldırmadan önce İsrailli sivilleri ‘Buraya gitmeyin’ diye İsrailliler ise, bu kadar istihbarata ve akıllı silahlara rağmen bilerek sivilleri hedef alıyor. Evinden kaçan insanların BM okullarına gidiyor ve İsrail oraları da vuruyor. l Demokrasiye inanıyor musunuz? Tabii ki." cevabını verdi. 

DEMOKRASİ KONUSU

Mısır, Libya, Suriye, Irak tecrübelerinden sonra Arapların hâlâ demokrasiye inanması için bir sebep olup olmadığı sorulan Halid Meşal, "Bu tecrübeler demokrasiden vazgeçmemizi meşru göstermez. Tam tersine bu engeller yüzünden demokrasi konusunda daha ısrarcı olmamız lazım. Ümmetin düşmanları demokrasiye karşı. Demokrasi, özgürlük, halkın kendi temsilcisini seçmesi, insan hakları demek. Tarihsel olarak bir süreç. Zaman alıyor. Ama ödül de büyük" ifadelerini kullandı. 

SİLAHLI MÜCADELEMİZ İŞGALLE

Halid Meşal, "Demokrasiye bu kadar inanıyorsanız, füzeyle, silahla işiniz ne...Filistin silahlı mücadele olmasa hedeflerine daha kolay ulaşmaz mı?" şeklindeki bir başka soruya ise şu cevabı verdi: İki şeyi karıştırmayalım. İstikrarlı, özgür bir yer içinde haklısınız. Demokrasiye şiddet kullanarak gidilmez. Ama bizim mücadelemiz işgalle. Demokrasi değil ulusal kurtuluş mücadelesi.

"BAZI ARAP ÜLKELERİ BİZİ YÜZÜSTÜ BIRAKTI"

Hamas'ın, son çatışma sürecinde Arap dünyasında ilk kez bu kadar yalnız kaldığı yönündeki iddialara yönelik değerlendirmeleri sorulan Meşal, konuyla ilgili, "Bu son savaşı izleyen herkes Hamas’ın Araplar arasında, hatta tüm dünyada, popüler olduğunu biliyor. Belki bazı rejimler bizi sevmiyor ama halklar bizimle. Oysa Netanyahu’nun etrafında çok az insan var. Bazı Arap ülkeleri bizi desteklerken bazıları sessiz kaldı, hatta bizi yüzüstü bıraktı. Bizi yüzüstü bırakanları da Allah affetsin diyorum. Bize ihanet edenlerin ise kıyamet günü cezalandırılacağını biliyorum" dedi. 

"TALEPLERİMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ"

Silahların susması için başlatılan müzakerelerde İsrail'in Hamas'ın, Filistin halkının taleplerini görmezden geldiğini belirten Halit Meşal, direniş hareketinin siyasi alanda da sonuna kadar kararlı davranacağını söyledi. 

"İŞGAL BİTSİN, AMBARGO KALKSIN"

Meşal,  tüm Filistinlilerin üzerinde anlaştığı taleplerden vazgeçmeyeceklerini belirterek şunları söyledi: En başında, Gazze’ye uygulanan ablukanın kaldırılması. Saldırganlığı bırakın ve ambargoyu kaldırın. Ve artık bütün sorununun kökenindeki işgali bitirmenin de zamanı geldi.  Filistin, yeryüzünde hala işgal altındaki son yer ve bunun bitmesini istiyoruz. Bizim stratejimiz savaşmak değil. Biz bir ulusal kurtuluş hareketiyiz. İsrailliler ise tanklarla uçaklarla klasik bir savaş götürüyor. Biz, işgal altında olduğumuz için savaşıyoruz. Direnmek zorundayız. İngiliz mandasından beri işgal var topraklarımızda. Neredeyse 100 yıl oldu. Vatanı özgürleştirene kadar direnmeye devam edeceğiz.”