Meşal: “Gazze Kuşatması Kalkmadan Ateşkes Olmaz”

Meşal: “Gazze Kuşatması Kalkmadan Ateşkes Olmaz”

İslamî Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Birim Başkanı Halid Meşal

İslamî Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Birim Başkanı Halid Meşal, Gazze kuşatmasını içermeyen bir ateşkes önerisini kabul etmeyeceklerini söyledi.

Meşal, Al-Monitor sitesinin Doha’da kendisiyle yaptığı röportajda şunları söyledi: “işgalcinin tecavüzlerine dur demeyen ve Gazze üzerindeki ablukanın kalkmasını içermeyen bir ateşkes anlaşması Filistin halkı tarafından asla kabul edilmeyecektir. Mısır’ın önerisi de bunun için reddedildi. Uluslararası camianın Gazze sorununu çözme, buradaki halkın üzerindeki zulmü kaldırma ve işgal rejiminin Batı Yaka, Kudüs ve Gazze’de sürdürdüğü tutuklama, baskın, saldırı ve cinayetlere dur deme zamanı gelmiştir. Burada asıl sorun işgal, yerleşkeler ve Filistin topraklarının Yahudileştirilmesidir. Savaş istemediğimiz gibi daha çok kanın akmasını da istemiyoruz. Kurban biziz; öldürülen, tutuklanan ve saldırıya uğrayan da biziz. Biz yerleşkelerin, kuşatmanın kurbanıyız. İşgalsiz, kuşatmasız bir hayat yaşamak istiyoruz.”

Netanyahu’nun siyasi nedenlerden dolayı savaş çığırtkanlığı yaptığını söyleyen Meşal “bu savaşı Netanyahu başlattı. Gerekçe olmaksızın Gazze’ye saldırdı. Bunu işgal rejimindeki iç hesaplar ve hükümetteki pazarlıklar nedeniyle yaptı” dedi.

Amerika’nın Filistinlilerle işgal rejimi arasındaki çatışmaya yönelik politikasını değiştirmesini isteyen Meşal “Amerika idaresi daha önce defalarca İsrail’e destek için Araplarla Filistinlilere baskı kurdu. Ancak bu politikalar başarısızlıkla sonuçlandı. Öyleyse daha dengeli olmak için politikanızı değiştirmeniz gerekir. O durumda siz dünyanın hiç de pişman olmayacağı neticeler alırsınız” ifadesini kullandı.