Merkez'den Erdoğan'a son rest!

Merkez'den Erdoğan'a son rest!

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Konya Ticaret Odası'nda sunum yaptı. Faiz oranlarına değinen Başçı'nın açıklamasında hedef hükümetti.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı Konya Ticaret Odası'nda yaptığı sunumda Başbakan Erdoğan'a faiz göndermesi yaptı. 

Başçı, "Döviz kurlarının maliyetler kanalından enflasyon üzerindeki etkisi, faizlerin etkilerinden daha baskın; o nedenle, döviz kuru istikrarını daha fazla önemsiyoruz"dedi.

Başçı, ayrıca "Merkez Bankası bir vesayet kurumu değildir. Merkez Bankası vasi değildir, bir acentedir. Teknik bir kurumdur, siyasetin dışındadır ve şeffaftır" diye konuştu. 

Sunumunda, enflasyondaki düşüşün Haziran ayı verisinden itibaren başlayacağının tahmin edildiği yolundaki görüşünü de yineleyen Başçı, tasarruf bilincinin ve basiretli borçlanmanın Türkiye’nin daha dengeli ve istikrarlı büyümesini sağlayabileceğini vurguladı. Yıllık kredi büyüme hızının da yüzde 15 düzeyine yaklaştığının altını çizen Başçı, cari işlemler açığında iyileşmenin devam etmesinin beklendiğini vurguladı. Erdem Başçı sunumunda, istihdamdaki artış hızının giderek yükseldiğini ve son aylarda bu artışın yüksek düzeylere çıktığını söyledi.

ERDOĞAN'A GÖNDERME

Başçı bu sözleriyle Erdoğan'a gönderme yaptı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya seyahatinden dönüşünde yaptığı açıklamada, "Yüksek faizi, yüksek enflasyonun sebebi olarak görüyorum" demişti. Başcı ise bugün yaptığı açıklamada, yüksek enflasyonun sebebinin 'faiz' değil 'döviz' olduğunu söyledi.

Başçı'nın konuşmasının satırbaşları şöyle:

İHRACAT OLUMLU KATKI YAPIYOR

İkinci çeyrekte net ihracatın büyümeye olumlu katkı sağlayacağını söyleyen Başçı, "Özellikle Avrupa'daki toparlanma temel belirleyici" dedi.

"DEĞİRMENİN SUYU NEREDEN GELİYOR" SORUSU

Büyümede "değirmenin suyu nereden geliyor" sorunun sorulması gerektiğini belirten MB Başkanı, aşırı tüketim yapan ülkelerde büyüme hızının yüksek olamayacağını söyledi.

BÜYÜME ÜRETİME DAYALI OLMALI

Başçı büyümenin tüketime değil üretime bağlı olması gerektiğini söyledi. MB Başkanı, "Büyüme tüketime değil üretime bağlı olmalı. Bunu desteklemek üzere kullanmaya başladığımız araçlar sonuç vermeye başladı" dedi.

İSTİHDAM ÇOK İYİ GİTTİ

MB Başkanı, 2007'de patlak veren krizden bu yana Türkiye'de istihdam piyasasında işlerin çok iyiye gittiğini de söyledi. Başçı, "Kamuda mali disiplini yüksek ülkelerde işsizlik oranı düşerken, İspanya, Portekiz gibi mali disiplinin olmadığı ülkelerde işsizlik oranı yükseldi" dedi.

İSTİHDAMDA ALARM DURUMU YOK

MB Başkanı, 2007'de patlak veren krizden bu yana Türkiye'de istihdam piyasasında işlerin çok iyiye gittiğini de söyledi. Başçı, "Kamuda mali disiplini yüksek ülkelerde işsizlik oranı düşerken, İspanya, Portekiz gibi mali disiplinin olmadığı ülkelerde işsizlik oranı yükseldi" dedi. Başçı, gelişmekte olan ülkelerde Türkiye'nin rekor istihdam yaratma potansiyelinin olduğunu söyledi. MB Başkanı, istihdamdaki artış eğiliminin 2014'te de devam ettiğini sözlerine ekledi ve "Türkiye'de işgücü kıtlığı yok" dedi.

Başçı, "İşsizlik oranı yüzde 9'larda. İşsizlik oranı alarm verecek kadar yüksek değil" dedi.

IRAK'I YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

MB Başkanı, Irak'taki gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi ve "Irak, ikinci en büyük ihracat pazarımız" dedi.

ENFLASYONU YÜZDE 5'İ DÜŞÜRMEDEN RAHAT EDEMEYECEĞİM

MB Başçı, "Türkiye enflasyonu düşürme sürecindedir. Gelecek yıl sonunda enflasyonda yüzde 5'i görmeden rahat edemeyeceğim. Bunu yapacak imkanımız var ve şartlar bu yönde görülüyor" dedi.

 JEOPOLİTİK RİSKLER VAR, AMA ENDİŞEYE GEREK YOK

MB Başkanı, Irak'ın Türkiye'nin ikinci büyük ihracat pazarı olduğunu söyleyerek gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi. Jeopolitik alanda risklerin olduğunu söyleyen Başçı, endişeye gerek olmadığını kaydetti.

İSTİKRAR İÇİN DEVREYE GİRERİZ

Başçı, "Para politikasında ihtiyaç olması durumunda dövizi, faiz silahını istikrarı sağlayıcı yönde kullanacağız" dedi.

ŞOKLARA KARŞI ELİMİZDEN GELENİ YAPARIZ

MB Başkanı, “Enflasyonun çift haneye çıkmaması olumlu. Bu ay düşüş olacak, büyük bir şok gelmezse enflasyonda düşüşün devam ettiğini göreceğiz” dedi. Başçı, “Her türlü şoka karşı elimizden geleni yapar, istikrarı sağlarız, elimizde çok güçlü araçlar var” diye devam etti.