Merkez faizi yarım puan daha indirdi

Merkez faizi yarım puan daha indirdi

Merkez Bankası gösterge faizi 0,50 puan daha indirerek yüzde 8,75’ten yüzde 8,25’e düşürdü. Başbakan Erdoğan ve hükümet üyeleri faizlerin sert düşmesi yönünde açıklamalar yapıyordu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), gösterge faiz oranı olarak belirlediği bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,75'ten yüzde 8,25'e indirdi. Böylece Merkez Bankası son üç ayda üçüncü indirimini yaparak gösterge faizi toplam 1,75 puan indirmiş oldu.

ÖZETLE

Piyasa beklentileri doğrultusunda
'Merkez fırsatı tepti'
Dolar hafif geriledi

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 8'den yüzde 7,50'ye indirdi. Yani Merkez Bankası faiz koridorunun üst bantında değişiklik yapmazken, alt bantı yarım puan indirdi. 

Gıda fiyatları uyarısı

Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği kaydedilen Merkez Bankası duyurusunda, bu gelişmelerle uyumlu olarak yurtiçi özel kesim nihai talebinin ılımlı bir eğilim sergilediği belirtildi.

İhracatın ise dış talepteki toparlanmanın da etkisiyle büyümeye olumlu katkı yaptığı ifade edilen duyuruda şunlar kaydedildi:

"Kurul, talep bileşenlerinin mevcut görünümü altında 2014 yılında toplam talep koşullarının enflasyon baskılarını sınırlayacağını ve cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözleneceğini tahmin etmektedir. Geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren gerçekleşen birikimli döviz kuru gelişmelerinin yıllık enflasyon üzerindeki olumsuz yansımaları kademeli olarak azalmaktadır. Son dönemde enflasyonun düşüş hızını sınırlayan temel faktör gıda fiyatlarındaki yüksek seyir olmuştur.

Karar öncesi 2,1290TL'ye kadar yükselen dolar, karar sonrası gerileyerek 2.12 TL seviyelerine kadar indi. Dolar halen 2.1230 TL seviyesinde seyrediyor. 

Piyasa beklentileri doğrultusunda

Al Jazeera'ya konuşan Phillip Capital Türkiye Araştırma Direktörü Özlem Bayraktar Gökşen Merkez Bankası’nın piyasa beklentileri doğrultusunda faiz indirimini gerçekleştirdiğini söyledi. Gökşen Merkez Bankası’nın faiz koridorunda da değişikliğe gittiğini alt bandı 50 baz puan indirdiğini ancak üst bantta değişiklik yapmadığını anlattı.

Gökşen : “Önemli olan zaten üst bandı korumasıydı. Bu Merkez Bankası’nın ileriye yönelik riskleri gördüğü anlamına geliyor” dedi.

“Faiz indirimlerinde piyasanın tepkileri önemlidir” diyen Gökşen, önümüzdeki ay da Merkez Bankası’nın 50 baz puan daha indirim yapabileceğini ancak bu indirimin ardından durup biraz bekleyeceğini, küresel riskleri değerlendireceğini düşündüğünü anlattı. 

Merkez Bankası fırsatı tepti

Al Jazeera'ya bir açıklama yapan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, İktisat Bölümü Profesörü Erdal Tanas Karagöl, Merkez Bankası’nın faiz indirimini yeterli görmediğini, Merkez’in bu hamlesiyle Türkiye’nin büyümesine ve istihdamın artmasına engel olduğunu söyledi.

"Merkez Bankası gösterge faizi sadece 0,50 puan indirirek belli grupların beklentisine cevap verdi" diyen Karagöl, “Reel kesimin beklentisi bu değildi, faizlerin daha sert düşürülmesi ve faiz oranlarını makul oranlara gerilemesiydi” dedi.

Profesör Karagöl bu konuda şunları söyledi:

“Merkez Bankası çok büyük bir fırsat kaçırdı. Son 3 ayda sadece 1,75 puan faiz indirimi yaptı. Oysa reel kesim aylık yüzde 1–1,5 civarınad bir faiz indirimi bekliyordu. Küresel konjonktür de buna çok uygundu. İşte görüyoruz. Merkez’in faiz indirimine piyasa hiçbir tepki vermiyor. Daha yüksek faiz indirimlerine de piyasa tepki vermeyecekti. Çünkü dediğim gibi küresel konjonktür buna çok uygundu. Maalesef bu fırsat kaçtı. Merkez Bankası reel sektör için bir engel haline geldi.”

Dolar 2.39 TL’ye çıkmıştı

Merkez Bankası 28 Ocak tarihinde dolar kurunun 2.39 TL’ye çıkması üzerine olağanüstü toplantı kararı alarak gösterge faizi yüzde 4,5’ten yüzde 10’a çıkarmıştı. Merkez Bankası’nın bu hamlesiyle dolar o gün 2,20 TL civarına, bir ay içerisinde de 2.10 TL seviyelerine gerilemişti.

Bu gerilemenin ardından özellikle Başbakan Erdoğan ve hükümet üyeleri Merkez Bankası’nın faiz indirmesi için peşpeşe açıklamalar yapmıştı.

Hükümetin sert eleştirilerinin ardından Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, nisan ve mayıs aylarında yaptığı açıklamalarda bankanın ölçülü faiz indirimi yapacağını açıklamıştı.

22 Mayıs'ta Merkez Bankası yüzde 10 olan gösterge faizi yarım puan indirerek 9,5’e düşürmüştü.

24 Haziran'da ise Başbakan Erdoğan’ın sert faiz indirimi beklentisine rağmen, Merkez Bankası politika faizini 0,75 puan indirerek, yüzde 8,75’e çekmişti.

Eleştiriler sürmüştü

Ancak bu indirimlere rağmen, Başkan Erdoğan ve hükümet üyeleri Merkez Bankası yönetimini eleştirmeye devam ettiler. Başbakan Erdoğan faizlerin yüksek olmasını bedelini Merkez Bankası’nın değil, hükümetin ödeyeceğini, bu halkın hükümete hesap soracağını açıklamıştı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise, ‘Askeri vesayet bitti, sıra Merkez Bankası’na geldi’ açıklaması yapmıştı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise, Merkez Bankası’nın faizleri sert indirmesi gerektiğini, faizlerin inmesiyle enflasyonun da düşeceğini savunarak, bu faiz oranlarının tefeci faiz oranı olduğunu açıklamıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı ve Al Jazeera