Merkez Bankası: Temkinli Duruş Sürecek

Merkez Bankası: Temkinli Duruş Sürecek

Merkez Bankası enflasyonda iyileşme sağlanana kadar temkinli duruşunu sürdüreceğini açıkladı.

HABERİ YAZDIR
BÜYÜKLÜK - A A +
TCMB'nin Banka Ekonomistleri Bilgilendirme Toplantısı'nda yapılan sunum, bankanın internet sitesinde yayımlandı.

Sunumda, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediği belirtilerek, dış talebin zayıf seyrini korurken iç talebin büyümeye ılımlı düzeyde katkı verdiği kaydedildi.

Uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makro ihtiyati önlemlerin enflasyonu, özellikle çekirdek enflasyon göstergelerini, olumlu yönde etkilediği ifade edilen sunumda, şunlara yer verildi:

"Öte yandan küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışlar para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektirmektedir. Bu doğrultuda Kurul, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar vermiştir. Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir."

Öncü göstergelerin ilk çeyrekte iktisadi faaliyette toparlanmaya işaret etmediği aktarılan sunumda, ihracat siparişleri zayıf seyrini koruduğu, iş piyasa siparişlerindeki kısmi yavaşlamada olumsuz hava koşullarının etkisinin hissedildiği belirtildi.

İşsizlik oranlarının 2014 yılında belirgin bir artış gösterdiği ifade edilen sunumda, dış ticaret göstergelerindeki yavaşlamada jeopolitik gelişmelerin, fiyat etkisinin ve zayıf iç ve dış talebin belirleyici olduğu kaydedildi.

Reel olarak bakıldığında, ihracattaki zayıflamanın daha sınırlı göründüğü bilgisi verilen sunumda, şu ifadelere yer verildi:

"Cari işlemler dengesi 2011 yılından beri iyileşmektedir. 2015 yılında da belirgin bir ek iyileşme olması beklenmektedir. Petrol fiyatlarındaki düşüş cari dengeye olumlu olarak yansımaya başlamıştır. Cari işlemler açığının finansmanı büyük ölçüde uzun vadeli borçlanma ve doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile sağlanmaktadır."

- Yeni reel efektif kur endeksi 6 Nisan 2015 tarihinden itibaren yayımlanacak

Gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımlarının oynak bir seyir izlediği ifade edilen sunumda, risk primi göstergelerinde de benzer şekilde oynaklığın gözlendiği belirtildi.

Sunumda, Merkez Bankası'nın son dönemde finansal piyasalardaki belirsizliği ve artan gıda fiyatlarını göz önüne alarak faiz oranlarını değiştirmediği anımsatılarak, şunlar kaydedildi:

"Getiri eğrisinin yataya yakın olması TCMB'nin sıkı likidite politikasını yansıtmaktadır. Sıkı para politikası duruşu ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Tüketici kredileri ticari kredilere göre daha yavaş büyümekte ve bu gelişme dengelenme sürecine ve finansal istikrara katkı yapmaktadır. Mevduat dışı yükümlülüklere dair zorunlu karşılık tedbirlerinin açıklandığı dönemden sonra yükümlülüklerin vadesinde bir miktar uzama eğilimi olduğu gözlenmektedir. İhracat reeskont kredileri TCMB'nin döviz rezervlerine katkı yapmaya devam etmektedir."

Sunumda, yakın dönemde döviz likiditesine dair alınan önlemler şöyle sıralandı:

"Daha esnek döviz satış ihaleleri. Rezerv opsiyon katsayılarında değişiklik. Kısa vadeli mevduat dışı yükümlülükler için yabancı para cinsi zorunlu karşılık oranlarının artırılması. Bankaların TCMB'den alabilecekleri bir hafta vadeli döviz depolarının faiz oranlarının düşürülmesi."

Öte yandan sunumda ülke kapsamı genişletilmiş ve zincirleme ağırlık metodu kullanılarak hesaplanan yeni reel efektif kur endeksinin, 6 Nisan 2015 tarihinden itibaren resmi olarak yayımlanmaya başlanacağı bilgisine yer verildi.

2014 Aralık ayında, 2,19 milyar dolar, ocakta 1,92 milyar dolar, şubatta 2,34 milyar dolar ve 11 Mart itibarıyla 620 milyon dolarlık kamu enerji şirketlerini de içeren döviz satışı yapıldığı kaydedilen sunumda, mart, nisan, mayıs ve haziran aylarında ihracat reeskont kredilerinin TCMB'nin döviz rezervlerine toplam 4,49 milyar dolar katkı yapmasının beklendiği belirtildi.