Merkel reform istiyor

Merkel reform istiyor

Üçüncü dönem Başbakanlık görevine başlayan Almanya Başbakanı Angela Merkel mecliste hükümet açıklaması yaptı. Başbakan AB'nin yeni reformlara ihtiyacı olduğunu söyledi.

Salı günü üçüncü başbakanlık dönemine başlayan Angela Merkel Federal Meclis'te, Avrupa politikasıyla ilgili bir hükümet açıklaması yaptı. Angela Merkel, Avrupa Birliği üyelerinden talep edilen reformlara atıfta bulunarak, yeni bağlayıcı reformlara gidilmesinin önemine dikkat çekti. Merkel, "Avrupa'daki borç krizi bitmiş değil. Ancak ilk sonuçları alıyoruz ve krizin tamamıyla bertaraf edilebileceğinden eminiz" dedi.

Merkel, Brüksel'de düzenlenecek Avrupa Birliği hükümet ve devlet başkanları zirvesi öncesi, üye devletlerin mali durumlarının sarsılmasını başından önleyecek bir mekanizma hazırlanmasını talep etti. AB Komisyonu'nun şimdiye kadarki önerilerinin üye ülkelerde memnuniyetle karşılanmadığını ifade eden Merkel, henüz bağlayıcı reformlar kararlaştırılamadığına dikkat çekti. Almanya Başbakanı, gerekirse AB antlaşmasında değişikliğe gidebilmeyi sağlayacak, üye devletleri bağlayıcı sözleşmeler hazırlanması gerektiğini kaydetti.

Gelişme sağlayabilecekleri inancında olduğunu ifade eden Merkel, konunun Devlet ve Hükümet Başkanları Konseyi'nde bir kez daha konuşulacağını belirtti.

AB Zirvesi, perşembe ve cuma günü Brüksel'de yapılacak. Zirvede görüşülecek konular arasında Avrupa'nın müflis bankalar sorununa çözüm bulunmasının yanı sıra Avrupa'nın savunma ve silahlanma politikaları da yer alıyor. Ayrıca Ukrayna'daki siyasi kriz dezirve gündeminde yer alıyor.

Başbakan Merkel AB ev sahibi Fransa'nın Cumhurbaşkanı François Hollande ile zirve hazırlıklarını görüşmek üzere Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'le birlikte Paris'e gidecek.