Merkel Çin'den milyarlarca avroyla dönüyor...

Merkel Çin'den milyarlarca avroyla dönüyor...

Alman Federal Başbakan Angela Merkel'in Çin ziyaretinde, iki ülke arasında büyük ekonomik anlaşmalar yapıldı.

Alman Federal Başbakan Angela Merkel'in Çin ziyaretinde, iki ülke arasında büyük ekonomik anlaşmalar yapıldı. Çin, Airbus uçak üreticisine 100 adeti A320 ve 30 adeti de A330 model olmak üzere toplam 130 uçak siparişi verdi. Uçakların tamamı için 15,5 milyar Avro ödeyecek. Airbus temsilcilerinden birisi, Çin'in şimdiye kadar verdiği siparişlerin en büyüklerinden biri olduğunu söyledi.

Diğer taraftan Alman makine üreticisi Voith ile Jangtze bölgesinde elektrik üretimi için baraj inşaatı yapan 'Üç Kanyon' şirketi arasında stratejik ortaklık anlaşması imzalandı. Merkel'in bu seferki Çin gezisinde bu kadar geniş hacimli ticari anlaşmaların imzalanması beklenmiyordu. İki ülke arasında ayrıca ekonomik işbirliğinin genişletilmesi için bir anlaşma daha yapıldı.

SURİYE KRİZİNDE İŞBİRLİĞİ

Çin'i sekizinci kez ziyaret eden Merkel, beraberinde 20 temsilciden oluşan bir ticari heyeti de götürdü. Çin'de otomobil üreten Volkswagen'in yeni şefi Matthias Müller de heyette yeraldı. Görüşmelerde Volkswagen'in egzoz gazı skandalı da gündeme getirildi.

Merkel ve Çin Başbakanı Li Keqiang arasında yapılan görüşmede, Suriye krizinin politik yoldan çözümü için işbirliği yapılması kararlaştırıldı. Li, Suriye'de Çin'in daha fazla insani yardım yapacağına ve mültecileri barındıran komşu ülkelere de yardım edeceğine dair Merkel'e söz verdi.

Li, Suriye krizinin çözümünün çok acil olduğunu, BM, AB ve Almanya'nın güçlerini birleştirerek bu krizin üstesinden gelebilecek durumda olduklarını söyledi. Çin'in de üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu belirtti. Viyana'da yarın yapılacak Suriye Zirvesine Çin de katılıyor.