Merkel Amerikayı Suçladı

Merkel Amerikayı Suçladı

ABD'nin Alman gizli servisi BND'ye köstebek yerleştirdiği skandalında Başbakan Merkel, suskunluğunu bozdu. Çin'de resmi temaslarda mevcut bulunan Başbakan Merkel, casusluk skandalına Pekin'den cevap verdi. Merkel, basın toplantısında gelen sorular üzerine

ABD'nin Alman gizli servisi BND'ye köstebek yerleştirdiği skandalında Başbakan Merkel, suskunluğunu bozdu. Çin'de resmi temaslarda mevcut bulunan Başbakan Merkel, casusluk skandalına Pekin'den cevap verdi. Merkel, basın toplantısında gelen sorular üzerine “İddialar doğru çıkarsa, bu, çok fazla ciddi bir durum” diye belirtti . 

Başbakan Merkel, “İddialar doğruysa, bu, benim, gizli servislerin ve ortakların güven temeline dayalı işbirliği anlayışıma tümünün zıt” diye belirtti . 

ORTAM GERİLDİ

Yeni casusluk skandalı, ABD'nin milyonlarca Alman vatandaşını ve Başbakan Merkel'in cep telefonunu dahi dinlediği NSA skandalı üzerine iki ülke arasında yaşanan türbülansa tuz biber ekti. Başbakan Merkel'in bu olaya yurtdışından yanıt vermesi olaya çok fazla çok büyük bir boyut kazandırdı. Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier de olayın doğrulanması halinde, bunun ciddi bir siyasi vaka olacağını belirtti . Hafta sonu Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ve Cumhurbaşkanı Gauck da ABD'ye sert reaksion gösterdi. 

Çarşamba günü 31 yaşındaki bir Alman istihbarat elemanı yabancı istihbarat adına casusluk yapmaktan gözaltına alındı. Bunun neticesi ABD istihbaratının Alman istihbaratı BND'ye köstebek yerleştirdiği olayı belli oldu . Köstebek istihbarat elemanı 2 sene içinde İkinci bin Euro karşılığında 218 gizli belgeyi ABD istihbaratına sızdırmakla suçlanıyor.