Mehmet Görmez Akit'in minare karikatürünü değerlendirdi

Mehmet Görmez Akit'in minare karikatürünü değerlendirdi

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Akit Gazetesi'nin tepki çeken minare karikatürüyle ilgili 'Akit'in adını anmadan' eleştiride bulundu

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez , son aylarda ülkenin çok yanlış ve kötü tartışmalardan geçtiğini belirterek, “Benim sadece bu tartışmalarda herkesten bir istirhamım var. Şahsi tartışmalarımıza dinin simgelerini, inancımızın değerlerini, camiyi, ezanı, mabedi, minareyi, karıştırmayalım. Onları asla alet etmeyelim.” dedi. 
 
Akit Gazetesi'nde yayınlanan ve büyük tepki çeken, bir müezzinin halkı minareden 'haydin kumpasa, haydin ihanete, haydin yalana" diye camiye çağırması bazı siyasiler hariç herkesin eleştirilerinin odağına yerleşti. Son olarak Diyanet İşleri Başkanı Görmez, 'söz konusu karikatürü kastederek ''cami, ezan, mabed ve minare tartışmalara alet edilmemeli'' dedi
 
Şahsi tartışmalara yüce değerleri alet etmenin hiçbir mümine yakışmayacağını vurgulayan Görmez, “Onun için bunlar bizim yüce değerlerimizdir. Hepimizi birleştiren, hepimizi bütünleştiren, varlığımızın, istiklalimizin, bağımsızlığımızın simgeleri aynı zamanda vatanımızın tapularıdır. Camilerimiz ve mabetlerimiz aynı zamanda vatanımızın tapularıdır.” diye konuştu.
 
 
Nevşehir'de konuşan Görmez “son aylarda ülke çok yanlış ve kötü tartışmalardan geçiyor. Benim sadece bu tartışmalarda herkesten bir istirhamım var. Şahsi tartışmalarımıza dinin simgelerini, inancımızın değerlerini, camiyi, ezanı, mabedi, minareyi, karıştırmayalım. Onları asla alet etmeyelim. Şahsi tartışmalarımıza yüce değerlerimizi alet etmek hiçbir mümine yakışmaz. Yüce değerlerimiz hepimizi birleştiren, hepimizi bütünleştiren, varlığımızın, istiklalimizin, bağımsızlığımızın simgeleri aynı zamanda vatanımızın tapularıdır.Camilerimiz ve mabetlerimiz aynı zamanda vatanımızın tapularıdır.” şeklinde konuştu.
 
Nevşehir Müftüsü Yakup Öztürk ise “Camiler, Allah’ın evi, Beytullah’ın şubeleridir. Cami mihrabıyla mabed, kürsüsüyle minberiyle bir mekteptir. Diğer bir yönüyle uhuvvettir, vahdettir ve rahmettir. Başka bir yönüyle nezakettir, nezafettir, muaşerettir, muavelettir.” dedi. 
 
Vali Mehmet Ceylan da camilerin Müslümanların birlikte oldukları, bir araya geldikleri, toplandıkları gerçekten önemli bir görevi ifa eden ibadethaneler, evler olduğunu kaydetti. Hz. Peygamber (SAV)’in Medine’yi Münevvere’ye hicretlerinde ilk işinin cami inşa etmek olduğunu hatırlatan Ceylan, ayrıca camilerin birliğin, beraberliğin timsali ve sembolü olduğunu belirtti.