Medvedev, Ukrayna'nın AB üyeliğiyle ilgili Türkiye'yi örnek gösterdi

Medvedev, Ukrayna'nın AB üyeliğiyle ilgili Türkiye'yi örnek gösterdi

rusya'da yayımlanan Nezavisimaya gazetesi için bir makale kaleme alan Medvedev, 'Kimse Ukrayna'yı ortak Avrupa masasına eşit bir ortak olarak davet etme konusunda acele etmiyor. Yana bir sandalye bile koymuyorlar. Bu ülkeyi bilerek, hiçbir zaman evlilikle

rusya'da yayımlanan Nezavisimaya gazetesi için bir makale kaleme alan Medvedev, 'Kimse Ukrayna'yı ortak Avrupa masasına eşit bir ortak olarak davet etme konusunda acele etmiyor. Yana bir sandalye bile koymuyorlar. Bu ülkeyi bilerek, hiçbir zaman evlilikle sonuçlanmayan buluşmalara giden bir kızın yerine koyuyorlar. Türkiye'ye bakmak yeter, bu ülke ortaklık anlaşmasını 51 yıl önce imzaladı ve halen AB'ye üye değil' dedi.

AB ile Ukrayna arasındaki Ortaklık Anlaşması bu yıl imzalanmıştı. Ukrayna'nın eski lideri Viktor Yanukoviç'in geçtiğimiz yıl Rusya ile ilişkileri gerekçe göstererek anlaşmayı imzalamaktan vazgeçmesi üzerine, Yanukoviç yönetiminin devrilmesiyle sonuçlanan 'Euro Meydan' protestoları patlak vermişti.

Medvedev, yazısında Rusya'nın eski başbakanlarından Viktor Çernomirdin'in, Ukrayna'nın AB üyeliğiyle ilgili bir soruya verdiği yanıta işaret etti.

Yazıya göre Çernomirdin, bir gazetecinin yönelttiği, Ukrayna'nın ne zaman AB'ye üye olacağı sorusuna 'Türkiye'nin hemen ardından' yanıtını vermiş. Gazetecinin bu kez Türkiye'nin ne zaman AB üyesi olacağını sorması üzerine Çernomirdin, bu kez 'Hiçbir zaman' yanıtını vermiş.

Medvedev aynı zamanda AB ile yakınlaşmanın Ukrayna'nın ekonomik sorunlarına çözüm olmayacağını ve Moskova ile arasındaki ekonomik ilişkilerde büyük kayıp anlamına geleceğini söyledi. Rus Başbakan, Kiev'in şu ana kadar anlaşmalarda 'cömert şartlardan faydalandığını', ancak bundan sonra Rusya'nın çıkarlarına öncelik verileceğini belirtti.

Medvedev, 'Ukrayna ekonomisine artık destek olmayacağız. Bu bizim için bir yük ve açık konuşmak gerekirse biz de bundan sıkıldık' diye yazdı.