Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Media ölmüş de ağlayanı yok

Bir zamanlar Zaman’ın tirajı 1,5 milyona gidiyordu, Hürriyet 1 milyon basmıştı. Bugün Zaman hâlâ en çok satan ve dağıtan gazete. Resmi rakamlara göre 600 bin küsur gazete dağıtıyor. Bayiden alan 20.000’lerde. En iyi günlerine göre, kendi verdikleri rakamlara göre tirajının üçte ikisine yakınını kaybetmiş. Bugün ve Meydan da 100.000 seviyesinde basılıp dağıtılıyor.

2. sırada Hürriyet var. O da tirajını 370.000 olarak gösteriyor.. Posta da 4. sırada 330.000 olunca, Hürriyet grubunun tirajı 700.000’ler seviyesinde.. Paralel medianın toplamı bugün için bunlardan 100.000 fazla. Paralel media toplamda haftalık 10-20.000 arası tiraj kaybediyor.. Hem de okullar açıldı, seçime gidiyoruz ama dağıtılan gazeteler okunmayıp, kapılarda birikince, bir de eskisi kadar reklam alamayınca karşılıksız gazete basmanın bir anlamı kalmadı. Öyle anlaşılıyor ki, seçimden hemen sonra, paralel mediadaki tiraj kaybı sonucu toplamda Doğan medianın toplam tirajnın gerisine düşecekler. Belki Zaman bir süre daha birinci kalabilir ama o da bir yerde yelkenleri indirecektir..

Gazetelerin tirajları tam bir felaket. Sadece 5 gazete 100.000’lik kategorinin üstünde. Hayali tiraj ile Zaman 1. İkinci sıradaki Hürriyet, Sözcü, Posta, Sabah 300.000’lik kategoride. Geride kalan 39 gazete 100.000 seviyesinde ya da altında. 44 ulusal gazeteden 5 tanesi 300.000 ve üstü. 13 gazete 100.000 ve üstü. 16 gazete 10.000’in üstü ve 100.000 altı. 7 gazete 10.000 altı.

Aslında yüzbinlik kategoridekilerin yarıya yakını 100.000’in altında ama resmi kayıtta böyle gözüküyorlar.

Daha önce yazmıştım, bu yüzbinlik kategoride 2 spor gazetesi var. Diğerlerinde de spor sayfaları ekonomiden, kültür ve dış politikadan fazla yer tutuyor. Ve tabii en çok okunan sayfalar da bu spor sayfaları. Çoğu kimse kültür, sanat, ekonomi ve dış politika ile ilgilenmiyor..

Yine yazmıştım bu 4.3 milyon gazetenin dörtte biri hayali, dörtte biri kamu alımı, dörtte biri kurumsal alım, gazete okur sayısı 1 milyon seviyesinde 80 milyonluk ülkede..

Zaten paralel media, Doğan media dediniz mi 1,5 milyon ediyor. En büyük kamu ve kurumsal alım, promosyon bu kesimde..

İlk 5 gazetenin tirajı yaklaşık toplam tirajın yarısı. Yani 2 milyona yaklaşıyor. Son 26 gazetenin toplamı ancak ilk gazetenin tirajı kadar.. Bu rakam toplam gazete sayısının yarısından fazla.

İşe bakar mısınız, nüfus artıyor, gelir düzeyi artıyor, eğitim düzeyi artıyor, ama tiraj düşüyor, seviye düşüyor. Bu işte bir yanlışlık olmalı. Kültür Bakanı ve basın yayından sorumlu bakanlarımız acaba ne düşünürler bu hususta..

Ha, bu arada bu media organlarının bir kısmı trojan.. Ne kadar milli oldukları kuşkulu.. Kimi örgüt yayını, terör propogandisti filan ha.. Hepsini toplasanız manzara bu.. “Sol okur” diyorlar ama sol media yerlerde sürünüyor..

Hep yazıyorum, savcılar da okuyorlardır, basın ilan da, ilgili bakanlıklar da ama bu sahte, naylon tirajlar üzerinden kamu kaynakları bir şekilde yalan rüzgarının çarkının dönmesi için resmen aktarılmaya devam ediyor.. Hayallerimizi yele veriyoruz, kaynaklarımızı rüzgara savuruyoruz.. Bu yazdıklarım herkesin bildiği bir sırdır. Niye bu işin üzerine gidilmez bu da cevabsız bir sorudur..

Basın ya Hakk’ın ve halkın gören gözü, işiten kulağı, tutan eli, haykıran sesidir. Ya da Şeytanın sözcüsü olacaktır. Elimizin üzerinde Hakk’ın eli yoksa o kalem tutan el Şeytanın eli olacaktır. Ağzımızdan çıkan söz Hakk’ın razı olduğu söz değilse bizim ağzımızdan duyulan ses Şeytanın sesidir.

Kendimizi arındıramıyorsak, toplumu nasıl arındıracağız.. Başkasına öğüt verirken, başkalarının gözünde çöp ararken, kendi gözümüzdeki merteği nereye koyacağız.

Bu gidişle, seçimden sonra  toplam tiraj 4 milyona doğru geriler. Zaman 500.000’ler seviyesinden aşağı doğru düşüşünü sürdürür.. Zaten eğer paralel mediaya el konulacak olursa bir anda 1 milyona yakın tiraj bir anda sıfırlanır. Onların hani şu malum resmi ilan pastası da diğerlerine gider ama, o tirajn onda bir oranında bile başka yerlere gideceğini sanmıyorum.. Çünki öyle gerçek bir tiraj yok ortada.. Bedava dağıtılan bir örgüt bülteni sözkonusu. Düşünün Doğan mediasının da başına bir iş gelecek olursa media piyasasının hali nice olur..

Yahu “Ulusal  Basın” diyip duruyorsunuz da, Paraleli, Amiral gemisi, RTL, CNN, Fox, Blomberg, NTSC filan yabancı mediayı ve bir de siyasi emellerini müstevlilerin siyasi emelleri, şahsi menfaatlerini yabancı şirketlerin çıkarları ile tevhid edenleri çıkın, bakın bakalım geriye ne kalıyor..

Bu arada hangi gazete tiraj kaybederse onun bir kısmı bir başka yere gidiyor. Onu görebiliyorsunuz ama, Zaman ve Paralel media erirken bu tirajlar buharlaşıyor, nereye gittiği belli olmuyor. Bu da dikkat çekici bir yanı bu işin.

Evet, media aslında öldü.. Sosyal media zaten klasik medianın anasını ağlattı. Media ölmüş de ağlayanı yok aslında..

Son olarak, size küçük bir hatırlatma, fasıklar size bir haber getirdiklerinde hemen inanmayın. Müslüman kardeşleriniz hakkında tescilli İslam düşmanlarından bir söz duyarsanız, inanmamanız gerekmez mi idi..

Selâm ve dua ile..

yeniakit

Bu yazı toplam 925 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar