Medet Ünlü Cinayetiyle ilgili İddianame Tamamlandı

Medet Ünlü Cinayetiyle ilgili İddianame Tamamlandı

Çeçenistan İçkerya Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Medet Ünlü’nün 25.5.2013 günü Ankara’da ofisinde öldürülmesi ile ilgili soruşturma tamamlandı.

Çeçenistan İçkerya  Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Medet Ünlü’nün 25.5.2013 günü Ankara’da ofisinde öldürülmesi ile ilgili soruşturma tamamlandı. Savcı Ali Alper Saylan,  Ünlü’yü “tasarlayarak öldürme”, “ruhsatsız silah taşımak”, “suçluyu korumak” suçlamasıyla  9 kişi sanık olarak sıralandığı iddianameyi Ankara Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.
 
 Müşteki olarak ise Medet Ünlü’nün eşi Leyla Ünlü, çocukları Zalina, Mansur, Bedia Nur Ünlü yer aldı. İddianamede, Medet Ünlü’yü ofisinde vuran ve daha sonra yakalanan Murat Aluç, Rızvan Ezbulatov, Ömer Peltek,İbrahim Şimşek,Mehmet Akif Cömert hakkında tasarlayarak adam öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenirken, Hakan Şimşek, Ömer Şimşek, Mehmet Kara, Cihan Çetinkaya hakkında “suçluyu korumak” 6 aydan 5 yıla kadar hapis istendi.
 Savcı Saylan iddianamede, suç tarihini Medet Ünlü’nün suikasta kurban gittiği 25.05.2013 ve sonrası olarak belirledi. Deliller bölümünde Medet Ünlü’ye ait ajanda, HTS kayıtları, mobese görüntüleri, tanık beyanları, otopsi raporu,araç tespit ve olay yeri inceleme tutanakları gibi birçok belge ve evrak sıralandı.
 Çalıntı arabayı tamir ettirip, sahte plaka basım yeri aramışlar
 İddianamede zanlıların 18.05.2013’te Medet Ünlü’nün ofisinde keşif çalışması yaptığı anlatılırken, buna ilişkin kamera görüntülerinin de kimlik tespitinde kullanıldığı ifade edildi. İddianamedeki zanlılar Murat Aluç,Rizvan Ezbulatov ve Ömer Peltek’in olay öncesi ve sonrasında yaptıkları görüşmelerden bağlantıları belirlendiği bilgisine yer verilen iddianamede, Murat Aluç’un Ostim’de kaporta ustası olan teyzesinin oğlunun yanına Ömer ile birlikte gittikleri,  Toyota marka araçlarının olduğu, Aluç’un aracın çalıntı olduğunu söylediği ve sahte plaka bastırılacak yer sorduğu, araçla daha önce kaza yaptığı ve arabayı tamir ettirdiği ifadeleri de aktarıldı. Öte yandan, araçta bir poşet içerisinde tabanca olduğu bilgisi de yine iddianameye yansıtıldı.
 Tetikçi’nin ifadesine yer verildi
 Savcının cinayet öncesinde zanlıların yaptıkları tüm görüşmeleri gün gün sıraladığı 33 sayfalık iddianamede olay günü yaşananlar tanık ifadeleri ile birlikte yer aldı. Medet Ünlü’yü öldürdüğü belirtilen tetikçi Murat Aluç’un ifadesinde “Cinayeti kendisinin işlediğini, tek başına hareket ettiğini,kendisinin Kafkas olmadığını Türk olduğunu, daha önce böyle bir fiil gerçekleştirmediğini, yönlendirmenin söz konusu olduğunu, olayın öncesinin 1-1,5 aylık bir süreç ile başladığını,İbrahim’in kendisinin 20 yıllık dostu olduğunu diğer şüphelilerle İbrahim vasıtasıyla tanıştığını, onların bu konu ile alakasının olmadığını, sadece İbrahim’in arkadaşından kendisini saklamasını istediğini, İbrahim’in de dostu olduğu için kendisini sakladığını, yakalandıktan sonra kullanıldığını anladığını, yurt dışına çıkmaya çalıştığını, Rızvan önce Medet Ünlü’yü kendisi öldürecekken, Mehmet Akif Cömert’in Rızvan’a güvenilir diyerek önermesi üzerine bu işe bulaştığını, kendisinin Rusta kökenli Rızvan tarafından kullanıldığını söylediği aktarıldı.
 Saklandığı evde Jammer çıktı, ancak sakladığı iddia edilen kişi cinayeti bilmediğini iddia etti
 Murat Aluç’un saklandığı evde bulunan Jammerlar ile ilgili olarak ise İbrahim Şimşek’in şu beyanları iddianamede belirtildi:
 “Jammer cihazlarının kendisine ait olduğunu, aramada ele geçirilen diğer çantaların kendisine ait olmadığını, Jammer cihazları çalışmadığı için kendisine getiren kişilerin geri alıp götüreceğini, Mehmet Kaya’nın iş yerinde bu sebeple kaldığını, kendisi iş yerinin kapalı olduğunu, amcası Ömer Şimşek adına kayıtlı tabancanın can güvenliği sebebiyle aracında bulundurduğunu,Murat Aluç’un sahte kimlik kullandığından haberdar olmadığını, Aluç’un adam öldürdüğünü bilmediğini,onun kaçması için yer ve imkan sağlamadığını, bu durumu bilse evine almayacağını,kendisinin Rusya’ya hiç gitmediğini, Valeria isimli kadınla 2010’dan beri birlikte olduğunu, Murat Aluç’un 1,5 yıl devamlı kendisinde kalmadığını zaman zaman gidip geldiğini…”
 Dışişleri Konsolosluk Genel Müdürlüğünün kafa karıştıran cevabı
 Öte yandan iddianamede dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise Medet Ünlü’nün Çeçenistan İçkerya Cumhuriyeti Türkiye Fahri Konsolosu olduğuna ilişkin belgenin ailesi tarafından verilen belge ile dosyaya konulduğu ancak Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Genel Müdürlüğü’nün 24.02.2015 tarihli yazısında Medet Önlü’nün fahri konsolos sıfatının bulunmadığına ilişkin cevabi yazısını göndermesi oldu.  
 Savcı iddianamede yakalanan Murat Aluç ve ona yardım eden şüphelilerle ilgili davanın yanı sıra soruşturmanın kaçak konumunda olan şahıslarla ilgili bölümünün devam ettiğini ifade ederek tefrik kararı verdi.