Medet Önlü Suikasti Davasında Yeni Gelişme

Medet Önlü Suikasti Davasında Yeni Gelişme

2013'te ofisinde uğradığı suikastle öldürülen Medet Önlü davasında Önlü ailesinin avukatı, Peltek'in cinayetin asli faillerinden biri olduğunu söyledi.

Kamuoyunda "Medet Ünlü" olarak tanınan Medet Önlü'nün 22 Mayıs 2013'te öldürülmesiyle ilgili tetikçi Murat Aluç'a yardım ettiği belirtilen Ömer Peltek'in 15 yıldan 20 yıla kadar hapsi talep edildi. 
 
Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Peltek, Medet Önlü'nün eşi, çocukları ve taraf avukatları katıldı.
 
Duruşmada esasa ilişkin iddiaları sorulan Önlü ailesinin avukatı Erdal Doğan, Peltek'in cinayetin asli faillerinden biri olduğunu söyledi.
 
PELTEK OLMADAN ALUÇ BU CİNAYETİ İŞLEYEMEZDİ
 
Cinayet için Aluç ile Peltek'in İstanbul'dan Ankara'ya geldiklerini, keşif yaptıklarını, cinayet sonrasında saklandıklarını anlatan Doğan, "Peltek olmadan Aluç bu cinayeti işleyemezdi. Kendisinin asli fail olarak değerlendirilmesini ve buna göre mütalaa verilmesini bekliyoruz." dedi.
 
Cumhuriyet Savcısı Cemal Fehmi Günay, esas hakkındaki görüşünde, Peltek'in, Aluç ile hareket ettiğini, onun şoförlüğünü yaptığını belirtti.
 
Cinayet öncesinde ikilinin birlikte keşif yaptıklarını kaydeden Günay, cinayet günü Peltek'in, Aluç'u olay yerine götürdüğüne, cinayet sırasında gözcülük yaptığına, öldürme eyleminin ardından da Aluç'u araçla alarak, olay yerinden uzaklaştırdığına dikkati çekti.
 
HAPİS CEZASI TALEBİ
 
Günay, bu sebeplerle Peltek'in "kasten öldürmeye yardım" suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapsini istedi. 
 
Savcı Günay, diğer sanık Rızvan Ezbulatov hakkındaki dosyanın ise ayrılması talebinde bulundu.
 
Mahkeme, Peltek ve avukatına, talepleri doğrultusunda, esas hakkındaki savunmalarını hazırlamak için süre verilmesi ve Peltek'in tutukluluğunun devamını kararlaştırarak, duruşmayı erteledi.
 
DAVANIN GEÇMİŞİ
 
Medet Önlü, Ankara'daki ofisinde 22 Mayıs 2013'te vurularak öldürülmüş bulunmuş, cinayete ilişkin 9 kişi hakkında dava açılmıştı.
 
Mahkeme, sanık Murat Aluç'u, "tasarlayarak öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "ruhsatsız tabanca bulundurmak" suçundan da bir yıl hapis cezasına çarptırmıştı.
 
Sanıklardan Mehmet Akif Cömert'e "adam öldürmeye iştirak" suçundan 18 yıl, birine "suçluyu kayırmak"tan 4 yıl, dördüne ise aynı suçtan 6'şar ay hapis cezası verilmişti.
 
Aluç'u cinayete azmettirmek suçundan "ağırlaştırılmış müebbet" ile ruhsatsız tabanca bulundurmaktan 3 yıla kadar hapsi istenen Ezbulatov ile "cinayete yardım" suçundan 20 yıla kadar hapsi istenen Peltek hakkındaki dosya ise firari olmaları nedeniyle ayrılmıştı.
 
Sanık Aluç, ilk celseki savunmasında, "Medet Önlü'yü ben öldürdüm." demiş, cinayeti Ezbulatov'un azmettirmesi ve verdiği tabancayla işlediğini söylemişti.
 
İddianamede, Ezbulatov'un, cinayetten sonra havayoluyla İstanbul'dan Moskova'ya hareket ettiği belirtilmişti.
 
Alanya'da Aralık 2017'de sahte kimlikle yakalanan Peltek, savunmasında suçlamaları reddetmişti.
 
MEDET ÖNLÜ KİMDİR?
 
Medet Önlü, 1960 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. Üniversite eğitimini Bursa’da tamamladı. Genç yaşlarda kendi çabalarıyla Çeçen dilini öğrenmiş ve bu alanda Türkiye’deki uzman kişilerden birisi haline gelmişti. Aynı zamanda siyasete de ilgi duymakta, Çeçen toplumunun geleceğini dert edinmekteydi. Rusya-Çeçenya savaşları sırasında Türkiye’de önemli bir rol üstlendi.
 
Medet Önlü Rusya ordusunun Çeçenistan’da yaptığı işgale, daha sonra bu ülkede yürütmeye el koyan Rusya güdümlü yönetimin uyguladığı insan hakları ihlallerine ve haksızlıklara açıkça karşı çıkmaktaydı. Yıllar boyunca Çeçen bağımsızlık mücadelesinin Türkiye’deki en öne çıkan temsilcilerinden biri oldu. 2005 yılında, sonradan Rusya tarafından işgal edilen Çeçen Cumhuriyeti İçkerya’nın o dönemdeki başkanı tarafından Türkiye Fahri Konsolosu olarak atandı. Öldürüldüğü tarihe kadar bu unvanı taşıdı.
 
Medet Önlü, Türkiye’de bulunan Çeçen sığınmacıların sorunlarıyla ilgilenmekteydi. Savaştan kaçıp Türkiye’ye gelen kişilere, ailelere, savaş gazilerine, öğrencilere; vize işlemleri, ikametgâh sorunları, eğitim, barınma ve sağlık konularıyla ilgili yardım sağlıyordu. Yıllar boyunca Türkiye’de herhangi bir yasal statü sahibi olamayan, barınma veya çalışma gibi en temel ihtiyaçları dahi giderilmeyen, temel kamu hizmetlerinden faydalanamayan Çeçenler, yaşadıkları her türlü sıkıntıda Medet Önlü’den destek almaktaydılar.
 
Evli ve 3 çocuk babası olan Önlü, geçimini dış ticaret ile sürdürmekteydi. Ankara Balgat Çetin Emeç Bulvarı’ndaki ofisini hem ticari faaliyetleri için, hem de siyasi görevi için kullanmaktaydı.
 
22 Mayıs 2013 günü saat 23:00 sularında kendisinden haber alamayan eşi ve çocukları, ofise ulaşabilecek yakınlarıyla iletişime geçti. Kısa bir süre içinde ofisine vardıklarında, Medet Önlü’nün cansız bedeniyle karşılaştılar.
 
Diğer çalışanlar saat 18:00 civarında ofisten çıkmışlardı. Anlaşılan o ki, ofisinde yalnız kaldığını bilen, Önlü’nün tanıdığı ve içeri kabul ettiği bir kişi onu öldürmüş ve kaçmıştı.