Meclis'teki GerginlikTutanaklaraYansıdı

Meclis'teki GerginlikTutanaklaraYansıdı

Meclis açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile milletvekilleri arasında çıkan gerginlik Meclis tutanaklarına geçti.

Tutanaklarda yer alan ifadelere göre, MHP Elazığ Milletvekili Yavuz Temizer'in HDP'nin boş sıralarını işaret ederek "Gittiler" demesiyle başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Ben, büyük Türkiye, yeni Türkiye, güçlü Türkiye, 78 milyonun bir, beraber ve kardeş olduğu bir Türkiye mücadelesi veriyorum. Buradan Kürt kardeşlerime özellikle seslenmek isterim: Biz Kürt kardeşlerimizle her zaman gönül diliyle konuştuk" dediği sırada MHP Elazığ Milletvekili Yavuz Temizer, HDP'nin boş sıralarını işaret ederek "Gittiler" dedi ve sataşmalar başlamış oldu.

HDP'LİLER SALONU TERK ETTİ

TBMM'nin 25. Dönem 2. Yasama Yılı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Genel Kurul'da yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. HDP'li milletvekilleri, Genel Kurul'da İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kürsüye çıkarak konuşma yaptığı sırada salonu terk etti.

ERDOĞAN: BURADA KÜRT KARDEŞLERİM VAR BENİM

Temizer'in sözlerine "Burada Kürt kardeşlerim var benim. Burada Kürt kardeşlerim var da siz tanımıyorsunuz. Şunu bilmeniz lazım, bilemediğiniz bir şey var: Kürt kardeşlerimi onlar temsil etmiyor. Burada Kürt kardeşlerim var" diyerek karşılık veren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri Bakanlar Kurulu sıraları ve AK Partili milletvekilleri tarafından ayakta alkışlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması sırasında çıkan tratışmada sarfedilen sözler, stenograflar tarafından deşifre edilen Meclis Tutanakları'na şöyle yansıdı:

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN - Bir şeyi birbirinden iyi ayırmak lazım. Kürt sorunuyla terör sorunu farklıdır. Siz bunu ayırt edemediniz.

YAVUZ TEMİZER (Elazığ) - Altı yıldır söylüyoruz!

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN - Bugün de gönül diliyle konuşuyoruz. İstiyoruz ki yarın da öbür gün de ebediyen aramızdaki gönül köprüsü sapasağlam muhafaza edilsin. Her bir Kürt kardeşim elini vicdanına koysun ve Türkiye'nin nereden nereye geldiğini görsün. Bizleri birbirimizden koparma çabası, birbirimize düşman etme oyunu aslında her ikimizi de hedef alıyor. Bunun için diyorum ki: Kürt ayrıdır, terörist ayrıdır.

YAVUZ TEMİZER (Elazığ) - Altı yıldır söylüyoruz bunu.

RUHİ AKSOY (Osmaniye) - Devlet Bey de bunu söylemişti, 2009'dan beri Bahçeli de bunu söylemişti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN - Kürt kardeşimin inancı, değerleri, ahlakı, onuru böyle bir örgütle yol yürümeye zaten uygun değildir. Mücadelemiz bir etnik kökenle değil, altını çizerek ifade ediyorum, terörledir, terör örgütüyledir, teröristlerdir.

İŞTE O TARTIŞMA

RUHİ AKSOY (Osmaniye) - Açılımla mı?

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN- Terörden en büyük zararı gören de yine Kürt kardeşlerimizdir. Elif Şimşek'i, Yasin Börü'yü, Fırat Sımpil'i katleden, bununla da kalmayıp cansız çocuk bedenleri üzerinden alçakça algı operasyonları yürüten bir zihniyetin Kürt kardeşlerimle hiçbir ortak noktası olamaz. Biz, Kürt kardeşlerimizle yine gönül diliyle konuşacağız. Bugün, evet, teröre karşı amansız bir mücadele veriyoruz. Dağ taş demeden her tarafta şu anda operasyonlar süreklilik arz eder şekilde devam edecektir, bundan taviz veremeyiz. Bin yıllık kardeşliği bozmamak, özgürlüklerden taviz vermemek için de son derece hassas davranıyoruz.

RUHİ AKSOY (Osmaniye)- İnşallah!

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN- Çözüm süreci, 78 milyonun kardeşliğini tesis etme noktasında bir son aşamaydı, biz bunun zor olduğunu biliyorduk ama başarmak için denemek, mücadele etmek zorundaydık. Bu süreçte nihai aşama olarak kardeşlik adına, huzur adına, yeni ve büyük Türkiye adına silahların bırakılması gerekiyordu. Türkiye düşmanı odaklara taşeronluk yapan örgüt ne yazık ki bunu yapmadı. Terör örgütü alçakça, canice saldırılarına yeniden girişti. Türkiye Cumhuriyeti devleti de terör örgütüne hangi dilden anlıyorsa o dilden cevap veriyor, vermeye devam edecek. Bu örgüt, ülkemiz ve milletimiz için tehdit olmaktan çıkartılana, silahlar gömülüp üzerine beton dökülene kadar bu mücadele sürecektir. Bakın, 'silahların susması' demiyorum, silahların bırakılması ve üzerlerine de betonların dökülmesinden bahsediyoruz.

YAVUZ TEMİZER (Elazığ)- Dolabın fişini çekin o zaman.

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN - Kimi siyasiler, kimi medya kuruluşları, kimi hain ve harici odaklar terör örgütünü desteklese de Türkiye, istiklal ve istikbal mücadelesinden kesinlikle taviz vermeyecektir. Kimin gerçekten teröre karşı mücadele verdiğini, kimin de terörün yanında, arkasında durduğunu, terörü perdelediğini görmektedir.

RUHİ ERSOY (Osmaniye)- Gördük!

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN - Türkiye Cumhuriyeti'nin askerini, polisini, korucusunu, A şahsının, B şahsının askeri, polisi, korucusu gibi göstermek teröriste alenen sahip çıkmaktır. Teröristler her gün güvenlik güçlerimize saldırırken bunlarla mücadele edenleri itham etmek teröre destek vermektir. Terörden siyasi rant ummak, aynı şekilde, terörü desteklemektir. Terör örgütünün siyasetin üzerinde vesayet kurmasına rıza gösterilmesiyse terörle mücadeledeki en büyük zaaftır.

RUHİ ERSOY (Osmaniye)- Bölge zaafla dolu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN- Siyasi partiler terör karşısında tek yürek, yekvücut olmadıkları sürece şehitlerimizin aziz hatırası önünde, millet önünde mahcup olacaklardır. Buradan terörü ve terör örgütlerini destekleyen ülkelere de sesleniyorum: Ne yaptığınızı çok iyi biliyoruz, çok yakından takip ediyoruz. Tuttuğunuz maşalar gün gelecek sizin elinizi de yakacaktır. DAİŞ, PKK, DHKP-C, vesaire, adı ne olursa olsun…

RUHİ ERSOY (Osmaniye)- Adını saymayın, adını saymayın.

ERKAN AKÇAY (Manisa)- Niye sayıyorsunuz Sayın Cumhurbaşkanı?

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN- …sırf Türkiye'ye zarar veriyor diye terör örgütlerini destekleyenler bilsinler ki, gün gelecek, bu namlular onlara da dönecektir.

RUHİ ERSOY (Osmaniye)- Cumhurbaşkanı, meşruiyet kazandırmayın PKK'ya!

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN- Rahatsız mı oldun?

ERKAN AKÇAY (Manisa) - Bir Cumhurbaşkanının terör örgütünün adını saymaması gerekir Sayın Cumhurbaşkanı!

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN - Ben sayıyorum. Gereği neyse onu yapın. Çünkü terörün karakteri böyledir; akrep gibi, eninde sonunda kendisini taşıyanları da sokar.

OKTAY VURAL (İzmir) - Sayın Başkan, Sayın Cumhurbaşkanı Genel Kurul'a hitap etsin lütfen.

"BEN NEREYE HİTAP EDECEĞİMİ ÇOK İYİ BİLİRİM"

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN - Siz bu kürsülerin çok acemisisiniz. Ben nereye hitap edileceğini çok iyi bilirim. Siz daha öğreneceksiniz. Bunun için terörü, terör örgütlerini doğrudan veya dolaylı olarak destekleyen tüm ülkelerin bu tavırlarından vazgeçmelerini bekliyoruz. Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; teröristle mücadele, evet, önemlidir, ama yeterli değildir. Aslolan terörle mücadeledir, yani sorunun kaynağına inmektir, bir başka ifadeyle bataklığı kurutmaktır. 7 Haziran seçimleri öncesinde, milletimizin iradesine tehditle, baskıyla, şiddetle ipotek koymaya çalışanların kurdukları tezgahları, ziyaret ettiğim illerimizde bizzat tespit ettim. Buna rağmen, seçim sonrasında sürecin demokrasinin, hukukun, vicdanın, ahlakın, izanın sınırları içinde yürüyeceğine olan inancımızı muhafaza etmeye çalıştık. Ancak terör örgütü, ilk fırsatta silahlarını, bombalarını, tuzaklarını harekete geçirmekten geri durmadı. Bununla da kalmayıp, hadiseleri şahsımın ve Hükümetin başlattığı propagandasını yaparak gerçeği örtme, hedef şaşırtma çabası içine girdiler. Maalesef aynı propagandaya, medya başta olmak üzere çeşitli kesimlerden de destek verenler olduğunu görüyoruz. Biz, bu toprakları kendimize vatan yapmak için bin yıldır mücadele ediyoruz.

RUHİ ERSOY (Osmaniye) - Yapmadık mı daha?

OKTAY VURAL (İzmir) - Sayın Başkan, bu topraklar bizim vatanımızdır. Vatanımızı bölmek isteyenlere karşı mücadele ediyoruz.

MAHİR ÜNAL (Kahramanmaraş) - Sayın Başkan, lütfen müdahale eder misiniz.

Sayın Cumhurbaşkanı, biz sizi dinliyoruz efendim.

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN (Devamla) - Eğer bu coğrafyada yaşamaya devam edeceksek... Ki gidecek başka bir vatanımız olmadığına göre elbette devam edeceğiz. Bin yıldır verdiğimiz… (MHP sıralarından "Gelişigüzel oraya gidebiliyor musunuz?" sesi) Biz o bölgeye çok gittik. Siz kaç kere gittiniz onu söyleyin! Kaç kere gittiniz onu söyleyin! O bölgelerde teşkilat bile kuramadınız, kuramıyorsunuz. Gidin, o bölgelerde çalışma yapın. Hiçbir zaman bunu yapmadınız, yapmıyorsunuz.

YAVUZ TEMİZER (Elazığ) - Sayenizde!

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN (Devamla) - Ben Cumhurbaşkanı olarak gitmediğim il yok, ilçeleri bile dolaşıyorum.

OKTAY VURAL (İzmir) - Sayın Başkan, Sayın Cumhurbaşkanı milletvekillerimize hitap etsinler.

RUHİ ERSOY (Osmaniye) - Yeminine sadık kalsın.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN (Devamla) - Bin yıldır verdiğimiz mücadeleyi bugün de gelecekte de devam ettireceğiz. Buradan, terörle mücadelede görev alan tüm güvenlik görevlilerimize ve diğer kamu personelimize de başarılar diliyorum.

İSMAİL OK (Balıkesir) - 3 tane şehit var bugün yine, 3 tane…

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN (Devamla) - Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, yaralılarımıza şifalar temenni ediyorum. Şehitlerimizin ailelerine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.

Amacımız… (MHP sıralarından "Gitmeyin cenazelerine." sesi)

Arkadaşlar, bakın, bizde şehitliğin ne anlama geldiğini biliyorsan bu ifadeyi kullanmazsın. Kıyamete dek şehitlik devam edecektir. Bunu bilmeniz, öğrenmeniz lazım. ve "Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyiniz, onlar diridir ama siz bilemezsiniz." Fark bu.

OKTAY VURAL (İzmir) - Şehitlerimize "kelle deyin" de demiyor! "Şehitler ölmez, vatan bölünmez"lere "yaygara" demiyor!

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN (Devamla) - Amacımız bu mücadeleyi mutlaka başarıya ulaştırarak şehitlerimizin dökülen tek bir damla kanının dahi boşa gitmemesini sağlamaktır. Terörle mücadele, Cumhurbaşkanıyla Hükümetle devletin ilgili kurumlarıyla birlikte Meclisin, burada temsil edilen siyasi partilerimizin tamamının ortak görevidir.

İSMAİL OK (Balıkesir) - Dolmabahçe Sarayı'nda ne yaptınız?

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN (Devamla) - Bunun için diğer tüm farklılıklarımızı bir kenara bırakarak terör karşısında birlik, beraberlik, dayanışma, iş birliği içinde olmalıyız.

RUHİ ERSOY (Osmaniye) - Devlet Bey'in dediği gibi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN (Devamla) - Bu safta en küçük bir zafiyete izin vermemeliyiz.

RUHİ ERSOY (Osmaniye) - Sayın Bahçeli'nin dediği gibi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN (Devamla) - Tekrar milletvekili adayı olursun belki. Yerli ve milli duruşa en çok ihtiyacımızın olduğu konu işte bu meseledir. Küresel sistemde süren değişim ve bölgemizde yaşanan çalkantılar karşısında çelik gibi bir iradeyle tek yürek, tek vücut olarak hareket etmek mecburiyetindeyiz.

RUHİ ERSOY (Osmaniye) - Adayız, sorun yok.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN (Devamla) - Çocuklarımıza güvenli, huzurlu ve müreffeh bir gelecek bırakmak için başka bir yolumuz, başka bir çaremiz yok. İşte, bunun için, biz, tek millet diyoruz, tek bayrak diyoruz, tek vatan diyoruz, tek devlet diyoruz.

RUHİ ERSOY (Osmaniye) - Adı ne? Adı ne?

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN (Devamla) - Türkiye'nin geleceğini işte bu dört sütun üzerinde inşa etmek durumundayız. Bu dört sütundan hiç kimse rahatsız olmasın. Bu dört sütun, 78 milyonu aynı çatı altında buluşturan sütunlardır.

Türkiye'nin kazanımlarına ve hedeflerine hep birlikte sahip çıkalım. Bugün geriye doğru baktığımızda nasıl heba edilen imkanları hayıflanarak hatırlıyorsak, bizden sonraki nesillerin de bizi benzer duygularla yad etmesine izin vermeyelim. Güçlü, büyük, yeni Türkiye'nin inşasını birlikte gerçekleştirerek tarihe hep birlikte hayırla yad edebileceğimiz bir iz bırakalım.

RUHİ ERSOY (Osmaniye) - İnşallah…

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN (Devamla) - 25'inci Dönem Meclisinde bu imkanı yakalayamadık.

MUSTAFA AKAYDIN (Antalya) - Senin yüzünden...

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN (Devamla) - 1 Kasım seçimlerinde belirlenecek 26'ncı Dönem Meclisinin bu tarihi fırsatı değerlendireceğine inanıyorum. Bu düşüncelerle, kısa çalışma döneminde ülkemize önemli bir demokratik tecrübe kazandıran 25'inci Dönem Meclisimizin siz kıymetli üyelerini bir kez daha kutluyorum.

TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmalarının ardından birleşime on dakika ara verdi.