Meclis'in MİT mesaisi sürüyor

Meclis'in MİT mesaisi sürüyor

MİT teklifinin görüşmeleri sırasında MHP'li Uzunırmak'ın "PKK ile kim görüşüyor, emri veren şerefsizdir" sözleri üzerine Genel Kurul'da tansiyon yükseldi. Başbakan Yardımcısı Atalay Uzunırmak'a "Şerefsiz sensin" diye bağırdı.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile MHP'li Ali Uzunırmak arasındaki gerilimin sürmesi üzerine Meclis Başkanvekili Meral Akşener oturuma ara verdi. Genel Kurul yeniden açıldığında Atalay, 'şerefsiz sensin' ifadesini geri aldığını söyledi. MHP'li Uzunırmak ise "Bu benim ithamım değildir, hükümet yetkililerine bir şey demedim, siz devlet görüşüyor savunmasıyla görevlileri şerefsiz yaptınız demek istedim" dedi. 

Genel Kurul'da 'şerefsiz' tartışması

MİT'e yeni yetkiler veren kanun teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı, maddelerine geçildi. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, MİT'in denetlenmesi için Meclis'te bir komisyon kurulacağını ve buna ilişkin önergenin gelecek hafta salı günü verileceğini söyledi.

Atalay "MİT hukuk içinde çalışan seçkin bir kurum, milli kurumumuzu yerden yere vurmak kimseye bir şey kazandırmaz" dedi. MİT'in daha önce de terör örgütleriyle görüştüğünü belirten Başbakan Yardımcısı, "Gerekirse başka örgütlerle de görüşecek. Hukukun dışında hiçbir iş yapmıyoruz" dedi. 

Atalay'ın bu sözlerinin ardından MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, Başbakan Erdoğan'ın "Terör örgütüyle görüşen şerefsizdir" şeklindeki sözlerini hatırlatarak " PKK ile kim görüşüyor, devletin memurları, emri veren şerefsizdir" dedi. Bu sözlere karşılık Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay MHP'li Uzunırmak'a "Şerefsiz sensin" diyerek bağırdı. 

'Şerefsiz' ifadesini geri aldı

Gerginlik üzerine Meclis Başkanvekili Meral Akşener oturuma ara verdi. Ancak tartışma verilen aranın ardından da devam etti.

MHP millevtekilleri başta olmak üzere muhalefet milletvekilleri Beşir Atalay'ın özür dilemesini istedi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural "Özür dilesin" derken CHP'li Kamer Genç Beşir Atalay'a Genel Kurul tarafından ceza verilmesini istedi.

Meclis Başkanvekili Meral Akşener, Beşir Atalay'a söz verdi. Atalay tartışma sırasında Meclis tutanaklarına geçen sözleri okudu. MHP'li Ali Uzunırmak'ın kendisi konuşurken sürekli olarak "Emrinizde çalışanları şerefsiz yaptınız. Kendiniz şerefsizliği üstlenmemek için şerefsiz yaptınız çalışanları, emrinizde çalışanlara şerefsiz diyorsun yani" dediğini belirtti.

Tutanağın Meclis'in takdirine sunduğunu ifade eden Atalay "Şerefsiz sensin ifadesini geri alıyorum, bu tutanağı da sayın başkanın takdirine sunuyorum, bu kadar sözü ne yapacaksanız yapın" dedi.

Genel Kurulu'da daha sonra söz alan MHP'li Uzunırmak ise "Bu şerefsizlik meselesi Başbakan ve Bülent Arınç tarafından söylenmiş bir sözdür, bu benim ithamım değildir, hükümet  yetkililerine bir şey demedim, siz devlet görüşüyor savunmasıyla görevlileri şerefsiz yaptınız demek istedim, hakaret etmesini kınıyorum" dedi. 

'Af söz konusu değil'

Genel Kurul'da tartışma oturum öncesi milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, MİT mensuplarına yasayla "zırh" getirildiği iddialarını da yalanladı.

Atalay, teklifle MİT mensuplarına "yargı zırhı ya da af getirilip getirilmediği" sorusuna "Af müessesi yok, böyle birşey sözkonusu değil. Çözüm süreci şu anda hükümetin önündeki en önemli projelerinden biridir ve verimli gitmektedir. Hayırlı olacağına inandığımız bir çalışmadır" dedi.

Atalay görev suçundan dolayı yargıda olan 5, kişisel suçtan yargıda olan 2 kişi olduğunu, bunlardan birinin de tutuklandığını açıkladı:

"Burada milletvekili dokunulmazlığı ile irtibat kurabilecek bir şey yok. Yargılama olarak MİT mensupları her yerde yargılanabiliyor. Sadece MİT Başkanı, valilerde, büyükşehir belediye başkanlarında, müsteşarlarda olduğu gibi Yargıtay'da yargılanacak, sadece o farkı getiriyoruz." 

"MİT'in terör ve casuslukla ilgili görevi her yerdedir, içeride de vardır. Casusluk suçlarında ve devlet sırlarının ifşasında sadece kolluk yetkisi vardır, başkaca iç operasyon sözkonusu değildir"

Muhalefet milletvekilleri "Böyle bir yasa demokratik ülkelerde yok" eleştirisini getirdi. Atalay, "Diğer ülkelerin mevzuatlarını da inceleyebilseniz keşke "dedi.

MHP yasa teklifinin Anayasa'ya aykırılık iddiasını komisyondaki görüşmeler sırasında da dile getirdiğini ve bunun komisyon raporuna yansıtılmadığını belirtti. Bu itirazın ardından görüşmelere ara verildi. Aranın ardından teklifin temel yasa olarak görüşülmesi benimsendi, ilk bölümün görüşmeleri sürüyor.