Meclis Soruşturması Resmi Gazete'de

Meclis Soruşturması Resmi Gazete'de

4 eski bakanla ilgili Meclis soruşturması açılmasına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Oluşturulacak komisyonun 2 aylık çalışma süresi başkan, başkanvekili, katip ve sözcünün seçiminden sonra başlayacak.

AK Parti'nin; eski Ekonomi Bakanı Çağlayan, eski AB Bakanı Bağış, eski İçişleri Bakanı Güler, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar hakkında Meclis soruşturması açılmasına ilişkin Meclis Genel Kurulu'nun kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre Meclis'te 4 eski bakanla ilgili soruşturmayı yapacak 15 kişilik komisyonun 2 aylık çalışma süresi başkan, başkanvekili, sözcü ve katip seçimi tarihinde başlayacak. 

Resmi Gazete'deki kararda, AK Parti'nin soruşturma komisyonu kurulması için verdiği ve Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen önergesindeki iddiaları da içeriyor. 

Çağlayan hakkındaki suçlamalar

Buna göre, Ekonomi Eski Bakanı ve AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Çağlayan hakkında, "bazı maddi menfaatler karşılığında bir şahsın İran'a altın ihracatı işlerinde imtiyaz sağladığı, Gana'dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiği iddia edilen 1,5 ton altınla ilgili adli ve idari soruşturmaları engelleyerek altının Dubai'ye çıkışını sağlamaya çalıştığı ve bu eylemlerin Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa muhalefet oluşturduğu, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 204 ve 252. maddelerine uyduğu" iddiasıyla Meclis soruşturması açılacak.

Sözkonusu yasa maddeleri "resmi belgede sahtecilik" ve "rüşvet" suçlarını düzenliyor. 

Güler hakkındaki suçlamalar

İçişleri Eski Bakanı Muammer Güler hakkında "bazı maddi menfaatler karşılığında bir şahsın araçlarına trafikte emniyet şeridini kullanma imtiyazı verdiği ve söz konusu şahıs için koruma polisi görevlendirdiği, bu şahısla birlikte göz altına alınan bazı şüphelilerin ve yakınlarının yasaya aykırı olarak istisnai yoldan Türk vatandaşlığına geçirilmesini sağladığı, bu şahısla ilgili adli veya istihbari çalışma yapılıp yapılmadığının araştırılması için talimat verdiği, bu şahsın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunduğu" suçlaması var.

Güler'in bu eylemleriyle "nüfuz ticareti, rüşvet, gizliliğin ihlali ve görevi kötüye kullanma" suçlarını işlediği iddia ediliyor. 

Bağış hakkındaki suçlamalar

AB Eski Bakanı Egemen Bağış hakkındaki suçlamalar ise şöyle: 

"Bazı maddi menfaatler karşılığında bir şahsın turizm belgeli bir otel kiralama girişimi ile yakınlarına vize alınması işleri için aracılık etmek, bu şahısla ilgili bir soruşturma olup olmadığı yönünde ilgili kurum ve kuruluşlarda araştırma yapılmasını sağlamak, bu şahsın faaliyetiyle ilgili basında haber yapılmasının önlenmesi için girişimlerde bulunmak". Bağış hakkında bu gerekçelerle "nüfuz ticareti" ve "rüşvet" suçlarından soruşturmna yapılması isteniyor. 

Bayraktar hakkındaki suçlamalar

Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkındaki suçlamaların odağında ise "nüfuz ticareti" ve "görevi kötüye kullanma" iddiası bulunuyor.

Bayraktar'la ilgili soruşturma "bir suç örgütünün yönetici ve üyelerinin kendilerine sağlanan ve miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı menfaatler karşılığında kişiye özel imtiyazlı imar planlarını onaylattıkları, imar planlarına aykırı olarak yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yumdukları ve denetimlerden sorunsuzca geçmelerini sağladıkları ve bu eylemlerin bir kısmının kendisinin görevde olduğu sırada ve onun bilgisi doğrultusunda gerçekleştirildiği, ayrıca bakanlıktan iş alan bazı şirketlerin yemek işlerinin yakınlarının ortağı olduğu şirketlere verilmesi için tavassut ettiği" iddiasıyla yürütülecek. 

Komisyon kurulma süreci

Bu iddiaları soruşturacak komisyon için öncelikle Meclis Başkanlığı, siyasi parti gruplarına kendilerine düşen üyelerin 3 katı isim bildirilmesi için yazı gönderecek. AK Parti 27, CHP 12, MHP ve HDP 3 üye bildirecek. Daha sonra Genel Kurul’da kura ile komisyonda görev yapacak isimler belirlenecek.

Meclis soruşturma önergesini veren, daha önce Meclis’de ya da Meclis dışında bu konuda görüş açıklayan isimler komisyona seçilemiyor. Komisyonda görevli memur, raportör ve stenograflar için de aynı kural geçerli. Siyasi partilerin daha çok hukukçu üyelerinin komisyonda görevlendirmesi bekleniyor. Komisyon kurulduktan sonra AK Parti’li üyelerden biri komisyon başkanı olacak. Ayrıca bir başkanvekili, bir sözcü ve kâtip seçilecek. Komisyonun iki aylık çalışma süresi de bunun ardından başlayacak. 

Ancak bu süre içinde Meclis tatile girerse, çalışılmayan bu günler komisyonun çalışma süresine dahil edilmeyecek. Komisyon Ekim ayından itibaren çalışmalarına devam edecek. 

Kaynak Al Jazeera