Meclis başkanlığı Seçimini Ak Parti Kazandı

Meclis başkanlığı Seçimini Ak Parti Kazandı

Meclis başkanlığı seçimlerini Ak Parti adayı İsmet Yılmaz dördüncü turda kazandı. Yılmaz, Ak Partililerin oylarıyla kazandı

Meclis başkanlığı için yapılan son tur seçimlerde Ak Parti tarafından aday gösterilen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz 258 oyla seçildi. Yılmaz kendi partisinin tüm oylarını alarak başkan seçildi.

Yılmaz ile birlikte dördüncü turda yarışan CHP adayı Deniz Baykal 182 oy aldı. Baykal, kendi partisinin yanında HDP milletvekillerinden de oy aldı. Baykal'ın HDP'den 53 oy aldığı tahmin ediliyor. Baykal, daha önceki turlarda kendi partisinden 128-129 oy almıştı.

Kendi adaylarının desteklenmemesi halinde son turda geçersiz oy kullanacağını belirten MHP'liler 78 geçersiz oy kullandı.

HDP'DE 27 FİRE

Dördüncü turda CHP adayını destekleme kararı aldığı görülen HDP'de tahminen 27 milletvekilinin oy kullanmadığı görüldü.

SEÇİM ÖNCESİNDE PARTİLERİN TAVRI

Seçimden önce açıklama yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis Başkanlığı seçimlerinde kendi adaylarının dördüncü tura kalmaması halinde çekimser oy kullanacaklarını söyledi.

Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısı çıkışında Meclis Başkanlığı seçimleriyle ilgili yaptığı açıklamada "Dördüncü turda da kendi adayımıza oylarımızı kullanacağız. 80 milletvekili de orada olacak. Diyeceksiniz ki 'iki adayın dışında oy pusulasında isim yok; o zaman ne yapacaksınız?' 80 tane geçersiz oy çıkacak demektir, bunun manası odur" dedi.

HDP ÜÇÜNCÜ TURDA KENDİ ADAYINI DESTEKLEDİ

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, üçüncü ya da dördüncü turda bir aday lehine çekilmesinin söz konusu olmayacağını söylemişti, ancak Deniz Baykal'a destek verdikleri görüldü. 

Demirtaş, seçimden önce Meclis'te gazetecilerin sorularını cevapladı.  Meclis Başkanlığı seçiminin ilk tur sonucuna ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Demirtaş, tahmin ettikleri bir tablonun oluştuğunu belirtti. Demirtaş, "Her grup kendi adayının arkasında duruyor. Normaldir, bir, iki fire gruplarda olabilir" dedi.

KILIÇDAROĞLU: ÇATI MI KALDI

MHP'nin kendi adaylarının desteklenmemesi halinde son turda geçersiz oy kullanacaklarını açıklamasının ardından kendisine sorulan "Çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu'na oy verecek misiniz?" sorusu üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Çatı mı kaldı" diye cevap verdi.

AKDOĞAN: MHP İLK SINAVINI VERECEK

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, oylama öncesi Twitter hesabından açıklamalarda bulundu.

Yalçın Akdoğan, "Ekmeleddin İhsanoğlu'nu Cumhurbaşkanı adayı olarak öneren CHP'nin Meclis Başkanlığı'na desteklememesi de kendi adayına sahip çıkmaması da Tenakuz olacak. MHP, HDP konusunda ilk sınavını verecek. Birlikte hareket görüntüsü bugüne kadarki söylemleri boşa düşürür. Bu bir samimiyet testidir. Elbette milletin iradesine mazhar olan hiçbir partiye vebalı muamelesi yapılamaz ama siyasi tutarlılık da göz ardı edilemez. Taktik manevralarla siyasi tutarlılığını ve ilkelerini yok eden partiler siyasi zemini de yok ederler. İsmet Yılmaz yeni dönemde vurgulanan uzlaşma ve diyalog kültürüne uygun bir başkan olacaktır. Meclis Başkanının, seçimde birinci olan partiden seçilmesi teamülü Ak Parti söz konusu olunca değişmemelidir. Adayımızın ve siyasi ilkelerimizin arkasında sonuna kadar DİMDİK duracağız. Allah hayırlı başarılar nasip etsin" dedi.